Божидар Димитров: Добре е, че най-накрая македонизмът си отива 08.10 | 12:19

Историкът ще съди Стоян Мирчев от БСП заради обвинения за шуробаджанащина

От iNews.bg

"Доволен съм, че след толкова години борба македонизмът рухна. Тази борба не е срещу Македония и срещу македонците, а срещу една обществена идеология – македонизма, измислена от Сърбия”. Това заяво в интервю за бТВ историкът проф. Божидар Димитров. По думите му македонски историци няма, защото в историята или има документ, или няма, а не съществува нито един документ между VI и XIX век, в който да се споменава македонец и македонско.

В края на септември проф. Димитров обяви, че се пенсионира и се оттегля от поста директор на Националния исторически музей (НИМ). Той отрича да има натиск от страна на ГЕРБ. Казва и че ще съди депутатъа от БСП Стоян Мирчев за твърденията за шуробаджанащина. Причината да се оттегли е фактът, че през август се е почувствал зле, докато е инспектирал крепостите в страната.

Той не се срамува от работата си за "Държавна сигурност”, където е регистриран под псевдонимите "Кардам” и "Тервел”. "Публикувал съм цялото си досие в книга”, уточни Божидар Димитров. "Напуснах БСП, защото не е лява, а дясна партия”, коментира още професорът.

Водещи

Най-четени