Бозуков: В „Напоителни системи“ са харчили като за последно 12.03 | 14:26

Няма чистка, уволненията са основателни, казва земеделският министър

От iNews.bg

В държавното предприятие "Напоителни системи" са били харчени изключително много пари и то необосновано. Това стана ясно от думите на служебния министър на земеделието Христо Бозуков пред БНР. Нарушения са били зазсечени и при проверките в Агенцията по горите. Именно тези факти са причината за уволненията на ръководители в двете ведомства и това не представлява чистка, категоричен бе Бозуков.

"Доста смущаващи неща има, особено в "Напоителни системи". Там са се разходвали средства като пир по време на чума. Уволнената изпълнителна директорка, след като тя е приела поста, задълженията са нараснали с няколко милиона лева", обясни той. Земеделският министър отбеляза, че не е сигурен за точната сума, но тя е около 4-5 млн.

По повод подготвяните от земеделските производители протести заради забавените според тях директни плащания, Бозуков отбеляза, че фермерите много добре знаят, че съгласно европейските разпоредби периодът за изплащане на субсидиите е от 1 декември на предходната година до 30 юни следващата. "Тоест изплащането в този период не касае никакво забавяне. В представения индикативен график е заложено, основните разплащания да приключат в рамките на май 2017 година. Това е с близо месец по-рано, отколкото през миналата 2016 година”, отбеляза още земеделският министър.

Водещи

Най-четени