Бойко Борисов в Прага за Срещата на Вишеградската четворка за мигрантите 15.02 | 08:24

Лидерите от В4 предлагат резервна защита на Шенген по българско-македонската граница, Берлин е против, София - също

От iNews.bg

Лидерите на Вишеградската четворка (В4) – на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, се събират днес на извънредна среща в Прага, на която са поканени и премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Македония Георге Иванов. Очаква се държавниците да излязат с единна позиция по бежанския проблем, която ще представят на Европейския съвет в Брюксел в края на седмицата, посветен мигрантската криза.

На срещата в Прага политиците ще обсъдят мерки за защита на външните граници на ЕС. Държавниците от В4 ще обсъдят възможностите за увеличаване на контрола по границите на България, Македония и Гърция.

Страните от Вишеградската група и досега настояваха за по-строг контрол и ограничаване на наплива от мигранти. Те са против квотната система за разпределение на бежанците.

Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка предлага да бъде създадена "резервна гранична система" по линията България-Македония, която да предпазва шенгенските страни от проникването на нелегални мигранти от Близкия изток и Северна Африка.

Според премиерите на Полша Беата Шидло и на Унгария Виктор Орбан миграционната криза трябва да се решава там, откъдето произтича - извън границите на ЕС.

Унгария, Словакия и Чехия вече призоваха да се помогне на България и Македония да затворят границите си с Гърция, като по този начин се спре бежанският поток към континента.

На 12 февруари ЕС уведоми Атина, че неуспехът ѝ да контролира стотиците хиляди бежанци, пристигащи от Турция, може да доведе до дългосрочна отмяна на възможността за свободно движение в Европа.

От Брюксел дадоха срок от три месеца на Гърция да въведе ред по границите си. В противен случай я заплашва изключване от Шенген за 3 години.

Германия обаче изпрати протестна нота до външното министерство на Словакия заради поканата към България и Македония да участват в срещата. Берлин е категорично против затварянето на Балканския маршрут за бежанците по пътя й към Западна Европа.

Междувременно в неделя Бойко Борисов е телефонирал на германския канцлер Ангела Меркел по повод предстоящата среща на Вишеградската четворка, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът е изложил пред Меркел българската позиция на срещата в Прага, а именно - солидарността на България към Атина по отношение на мигрантския наплив и несъгласието за изграждане на граница между Македония и Гърция.

Той е подчертал необходимостта от това ЕС да действа като едно цяло и е призовал за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток, като е засвидетелствал готовността на страната за сътрудничество в опазване на външната граница на Съюза с усилие за редуциране на нелегалната миграция. Премиерът е подчертал важната роля на европейската солидарност и отражението й върху европейската кохезионна политика.

 

Водещи

Най-четени