Бойко Борисов се обяви за създаването на безопасни зони за бежанците в Сирия 10.10 | 16:45

Още в началото на миналия месец външните министри на страните от ЕС се обявявиха за създаване в трети страни на безопасни зони за бежанци

От iNews.bg

Българският министър-председател заяви в петък по време на своята среща с председателя на европейския съвет Доналд Туск, че подкрепя инициативата за установяване на безопасни зони за бежанците в Сирия, предаде унгарският информационен портал 24.hu.

Според Борисов добра е идеята за създаването на зони за сигурност като начин бежанците да останат близо до родината си. Всяко друго решение е по-рисковано, както за страните членки на ЕС, така и за България. От своя страна Туск благодари на България за "надеждното пазене на границите на Европа."

"Ние знаем, колко много внимание бе отделено от България, за да се защитят турската и гръцката граница. За мен е ясно, че сте готови да станете част от Шенгенското пространство. Вашата европейска солидарност е още едно доказателство за това" - каза Туск.

Той е обеща, че ако възникнат проблеми по българската граница задължително ще има съдействие от страна на Европейския съюз.

"Безспорно условие за ефективна хуманитарна политика и политика на сигурност в областта на миграцията е възстановяването на контрола върху външните граници на Съюза" - каза още председателят на Европейския съвет.

Припомняме ви, че още в началото на миналия месец външните министри на страните от ЕС се обявявиха за създаване в трети страни на безопасни зони за бежанци и на центрове за приемане на молбите им.

"Трябва да гарантираме безопасност и (предоставяне) на хуманитарна помощ колкото се може по-близо" до родината на мигрантите, "създавайки безопасни зони и първоначални центрове за приемането на бежанци в трети страни за начало на процедура по искане на убежище", се подчертава в обща декларация на министрите.

 

 

 

Водещи

Най-четени