Болните от рак и диабет в стотици общини нямат достъп до лекарства 08.06 | 12:46

Имаме проблеми и с качеството и безопасността на медикаментите, призна шефът на НЗОК

От iNews.bg

Болните от диабед, онкологични и хронични заболявания в над 100 общини у нас нямат достъп до животоспасяващи лекарства. В 59 общини няма специализирани аптеки за инсулин, в 80 – не се продават лекарства за раково болни, а в 39 общини са свършили жизненоважни лекарства за хронични заболявания.

Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарства доц. Асенa Стоименовa по време на форум за правата на пациента, предаде БГНЕС. В дискусията участваха здравният министър д-р Петър Москов и управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р НЗОК Глинка Комитов.

Според Москов не е необходим отделен закон за правата на пациентите, ако в Закона за здравето, Закона за лекарствата и Закона за здравното осигуряване бъдат вплетени гаранции за защита правата на пациентите.

"Критериите за спазването на пациентските права са три - достъпност, безопасност и качество", каза пък шефът на касата. По данни на статистиката България се нарежда на трето място в ЕС по достъпност на болните до лекарства, но е сред последните по отношение на безопасността и качеството на медикаментите.

 

 

Водещи

Най-четени