Болници в малки населени места получават 47 млн. лв. 01.12 | 14:23

11 са малките болници, които могат да получат финансирането

От Елена Коцева

С решение на Министерски съвет се определят 11 общински болници, които да се финансират със средства от ЕС по ОП "Регионално развитие". Финансирането е за преструктуриране и предлагането на продължително лечение.

Тези болници ще получат 47 млн. лв. и ще могат да ги изразходват средствата за развиване на услуги за активно и продължително лечение.

Целта е да се осигури достъп на населението и в по-отдалечените и труднодостъпни места до адекватно медицинско обслужване.

Промените в концепцията се налагат, тъй като много малко лечебни заведения са изявили желание за преструктуриране в болници за долекуване.

11-те общински болници, които отговарят на критериите и ще могат да получат средства за развиване на грижи за активно и продължително лечение, са клиники в малки населени места - Белоградчик, Тетевен, Бяла, Тутракан, Омуртаг, Елхово, Свиленград, Крумовград. Девин, Разлог и Етрополе.

Те са избрани на базата на следните критерии:

- намират се в община извън градските агломерационни ареали (тоест малки населени места)
- брой преминали болни (над 2800 за големи отдалечени лечебни заведения и над 1200 за медицински центрове)
- наличие на квалифицирани медицински специалисти (повече от 20 специалисти за отдалечени болници, повече от 10 за медицински центрове)
- липса на финансиране по други програми и проекти.

 

Най-четени