Бонусите в системата на здравеопазването не били 5 млн. лв. 22.02 | 13:03

Само 10% от парите са за администрацията на Здравно министерство

От Филипа Тодева

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви пред медиите, че бонусите, раздадени в системата не са 5 млн.лв., както по-рано днес обяви бившият директор на НЗОК Нели Нешева.

По думите на Нешева 340 млн. лв. са прехвърлени от НЗОК към министерството без ясна причина за това. Министър Константинов увери, че само 10% от парите за бонуси са за администрацията в министерството.

Над 1 млн.лв. са отделени за спешната помощ, а 1.2 млн.лв. – за здравните инспекции в страната. За национални центрове са отделени 984 хил.лв., а за центровете по трансфузионна хематология – 853 400 лв., предаде БТА.

Скандалът около оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева не затихва вече няколко дни. Днес оставката на Нешева бе приета от Народното събрание.

Преди официално да бъде потвърдено напускането й, тя повдигна в ефира на bTV въпроса за раздадени премии и бонуси в здравното министерство.

По думите на Нешева става въпрос за 5 млн. лева, за които не е ясно как са разпределени от Министерството на здравеопазването. Нешева отново говори за бонуса от 12 хил. лева, който е взела през 2011 година. Тя уточни, че това са средства за контролна дейност и че разпределението им е уточнено от Закона за здравното осигуряване. Нешева припомни, че вчера (21 февруари) е дарила тези пари за благотворителност.

Водещи

Най-четени