Бор отнесе къщата на Димчо Дебелянов 25.03 | 16:33

Част от покрива на лятната къща на Любен Каравелов също е затрупана

От Кремена Бедерева

Вследствие на ураганния вятър в края на миналата седмица, в Копривщица са пострадали къщите на поета Димчо Дебелянов и на писателя Любен Каравелов. Това каза за Агенция "Фокус” областният управител на Софийска област Красимир Живков.

Бор е паднал върху портата на дома на Димчо Дебелянов и тя трябва да бъде възстановена. Част от покрива на лятната къща на Каравелов е затрупана от паднал бор. Пострадала е беседка на Творческия дом към БАН, както и редица обществени сгради, обясни Живков.

Той посочи, че е провел работна среща с представители на общината и на "Пожарна безопасност и защита на населението”.

"В 17.00 ч. ще има заседание на кризисния щаб. Надявам се да бъде отменено бедственото положение, което е обявено на 23 март във връзка със силния вятър и последствията в резултат на този вятър”, каза Живков. По негови думи кметът на Копривщица е съставил комисия, която обикаля, за да опише всички разрушения. Все още не са изчислени щетите.

Частните стопани, които имат щети в дворовете вследствие на силния вятър и паднали дървета, също пишат заявления, регистрират се в общината, обясни Живков.

"Дадени са указания как общината и частните собственици могат да търсят финансиране за подпомагане в тази бедствена ситуация”, посочи Живков. Той отбеляза, че всички къщи имат ток.

"Надявам се, че до края на седмицата комисията, която е направена със заповедта на кмета, ще се обследват всички точки – където има повреди. Не са кой знае колко щетите”, каза областният управител на Софийска област. По негови думи проблемът е в множеството дървета, които са изпопадали заедно с корените.

"Разчистени са пътищата и горските пътища. Мобилизирани са хора с резачки, за да почистват. Надявам се да бъде отменено бедственото положение и нещата да бъдат в норма”, каза още той. Много са падналите дървета и в частни дворове, но най-вече на билото и по пътя, каза Живков.

Единственото, което остава, е да бъдат изчислени точните щети и да се кандидатства в междуведомствената комисия към Министерски съвет, обясни Красимир Живков.

Водещи

Най-четени