Борим безработицата с чужди езици, туризъм и финанси 11.03 | 21:01

С настъпването на лятото възможностите за сезонна заетост се увеличават

От Теодора Кокаланова

Нивото на безработицата през февруари се запазва над 12%. Според данните на Агенцията по заетостта обаче се наблюдават положителни тенденции и раздвижване на пазара на труда. Новорегистрираните безработни през февруари са 2 пъти по-малко спрямо предходния месец. Хората без работа у нас са над 400 000, като 1/3 от тях са млади хора до 29 години.

Същевременно, проучване сред работодателите у нас показва положителни нагласи за наемане на служители в следващите 3 месеца. "Малко по малко, реалният сектор се отърсва от кризата", коментира председателят на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

Търговище остава сред регионите с най-висока безработица. Там всеки четвърти е без работа. Десислава Кирчева е на 19 години, живее на село. Прекъсва учението си в 11-и клас заради финансови затруднения. Има двама по-големи братя, които също нямат постоянна работа. От 4 месеца разчита на 40 лв. от бюрото по труда. Младото момиче е принудено да работи като сервитьорка, тъй като в града е трудно да си намери работа, а и автобусите от селото към града са рядкост. 

Възможностите за Десислава нарастват с настъпването на лятото и сезонната заетост. Проучване сред работодатели в страната показва, че всяка пета фирма е с нагласата да наема персонал през следващите 3 месеца. Най-търсените специалисти остават в сектора на туризма, както и финансисти, и хора с чужди езици.

Производството също бележи ръст. Най-оптимистичната прогноза за следващите месеци дават работодателите в Русе - очаква се реализация на голям инфраструктурен проект, както и наемането на близо 900 души в компания за метални конструкции. Остава сериозно и търсенето на специалисти за обслужване на чужди компании. Според трудови посредници през тази година ще се реализират 4 или 5 мащабни проекта за т.нар. изнесени услуги. В резултат на това в София и във Варна ще се търсят поне 1000 души с чужди езици, предаде bTV.

Водещи

Най-четени