Борис Бонев предлага пл. Св. Неделя да е пешеходен 06.03 | 10:00

"Днес площадът е превърнат в денонощен паркинг"

От iNews.bg

Независимият общински съветник Борис Бонев е внесъл доклад в Столичния общински съвет за затваряне на пл. Света Неделя за автомобили, считано от 1 май. В него, той предлага паркингът пред хотел София Балкан да бъде премахнат, за да може пешеходците безопасно и безпрепятствено да минават между най- натоварената метростанция в града и основната пешеходна зона - бул. Витоша. "Днес площадът е превърнат в денонощен паркинг, зает от безразборно паркирани автомобили, а близо 20 от местата са ненужни служебни абонаменти, заети предимно от ведомствени автомобили на различни институции. Поради постоянното движение, настилките са изпочупени, пространството е преградено от грозни и изпочупени антипаркинг стълбове, а градската среда е задръстена и отблъскваща.

Смятам, че е крайно време да спрем само да говорим за нормализация на града и да предприемем реални действия. Всъщност предложеното от мен вече отдавна е предвидено в множество общински планове и стратегии като доклада на арх. Ян Геел.” - обяснява мотивите си Бонев.

"Обособеният паркинг в момента не е свободно достъпен за гражданите, а е с контролиран достъп и функционира като частен паркинг за обслужване на хотела. Хотелът е частна собственост, а площадното пространство – публична общинска и затова за Столичната община не произтича законово или друго задължение да осигури функционирането на паркинг точно пред сградата на хотела.” - се казва в доклада. "Въпреки това, са предвидени 3 места за престой – т.нар. "drop-off” зона, на бул. Кн. Мария Луиза, за да може гостите на хотела да бъдат обслужени без да пречат на останалите.” - допълни Борис Бонев.

Общинският съветник съобщи че преди две седмици е изпратил писмо до г-жа Йорданка Фандъкова, защото тя има правомощията само с една заповед и в рамките на няколко часа да изчисти паркинга. "За съжаление реакция няма и затова внасям официален доклад в Общинския съвет. Предвид многобройните изявления на г-жа Фандъкова и арх. Здравко Здравков как основна цел им е обособяването на повече пешеходни зони, очаквам идеята да получи широка политическа подкрепа.” - заяви Борис Бонев. "Няма защо да чакаме с години ремонт за милиони, за да променим средата в града ни. Предлагам съвсем лесна административна мярка, която може да се случи още утре. Би било наистина лицемерно и разочароващо ако управляващите решат да отхвърлят това предложение. В крайна сметка ще видим дали афишираните намерения за превръщане на София в град за хората са само празни приказки. Припомням на г-жа Фандъкова, че основната ѝ теза по време на изборите беше, че е чула софиянци и желанието им за промяна. Дано да е била искрена и да го докаже с действия!” - завършва Бонев.

Водещи

Най-четени