Борисов:20 млрд. имаме в газопроводи, а коридорите ще минат през Турция и Гърция! Къде сме ние? 06.08 | 12:15

По-голям оптимист съм за енергийните проекти след разговора ми с Путин, каза още българският премиер

От iNews.bg

След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист. Президентът беше много добронамерен, очаквах, че нашият разговор ще бъде много по-труден. Това заяви премиерът Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос на ТАСС дали е оптимист за бъдещето на съвместните българо-руски енергийни проекти след вчерашния си разговор със стопанина на Кремъл.

708 милиона евро са дадени през годините за АЕЦ "Белене” и всъщност имаме само един гьол, заяви за пореден път премиерът. Той допълни, че към днешна дата страната ни има осъдителна присъда, която гласи, че България е длъжна да заплати 553 милиона евро. "Това е огромна сума пари, за да придобие два реактора, само че след като сме осъдени да придобием тези два реактора, ние нямаме никакви други действия освен да ги платим, или да се протакаме във времето в юридически схватки”, каза още Бойко Борисов. Той допълни, че България накрая трябва да приготви милиард и 200 - 300 милиона. "167 000 евро се начислява лихва на тези пари всеки ден”, уточни още Борисов.

Във Варна и Бургас се намират газови тръби, произведени в Япония и Германия на стойност 2, 2 млрд. евро. "В същото време Южните газови коридори минават през Гърция. ИТАБ беше зачеркнат, "Набуко-запад” беше зачеркнат, "Южен поток” беше зачеркнат. Холандското правителство, холандската агенция, която дава разрешение, позволи немската агенция да даде разрешение за "Северен поток 2". В тази ситуация отново се изправяме пред тежки съдебни процедури, защото когато договорът за "Южен поток” е подписван, третият либерализационен пакет не е бил в сила, има междуправителствени и междудържавни споразумения”, посочи министър-председателят.

Той допълни още, че към момента са налице фактите, че покрай България има натовска Турция, която поема турски поток, натовска Гърция поема целия Южен газов коридор. "Нашите инвестиции в газопреностната система, като държава през годините са около 20 млрд. лв. и в един момент България се превръща само в клиент и газопреносител, защото сега минава само през Украйна, през България и влиза в Истанбул – около 17 млрд. куб. м. газ. Турският поток ще ги отреже, а на 9 август в Санкт Петербург, президентът Ердоган и президентът Путин ще се договорят затова. Това, което идва от този Каспийски регион ще минава през Гърция, Албания и Италия, а аз задавам въпроса: Къде сме ние? Защото ме питат, защо съм провел този разговор”, попита Бойко Борисов.

Вчера по инициатива на българската страна се проведе телефонен разговор между Владимир Путин и Бойко Борисов. Акцент в разговора бяха съвместните енергийни проекти. Освен АЕЦ "Белене" са обсъдени и проектите за газов хъб и доставки на проридон газ. Разговорът се състоя само ден, след като в четвъртък българският премиер получи писмо от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, в което се говореше за възможностите на България за доставка на природен газ и изграждането на нова ядрена мощност.

Водещи

Най-четени