Борисов: Ако бях агент - щях да се похваля 05.02 | 10:43

Така премиерът коментира изнесената в медиите информация, че е бил агент "Буда" на ЦСБОП

От Ивелина Георгиева

"Аз не съм агент. Ако бях такъв - щях да се похваля". Така премиерът Бойко Борисов коментира изнесената в медиите информация, че е бил агент на ЦСБОП под псевдоним "Буда".

Името "Буда" Борисов обясни, че идва от едно дело, което се е водило през 1997 г., след като била взривена колата на жената, с който съжителствал - Цветелина Бориславова.

Премиерът подчерта, че именно това дело се е казвало "Буда".

Борисов коментира и че ЦСБОП е търсил контакт с него заради Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, с които премиерът е работил преди. Дори бил поканен на неформална среща в ресторант и е бил разпитван за тези две лица.

Запитан защо точно сега излиза тази информация, Борисов бе категоричен - заради изборите, защото спрях АЕЦ "Белене" и се превърнах в мотор за "Набуко".

Целта, според Борисов, е всички да бъдат омаскарени и избирателно се пускат документи преди изборите. По думите му това са предизборни интереси.

Борисов припомни, че когато ГЕРБ дошли на власт, са се изкарвали всякакви доклади, като конкретизира за доклада, изнесен от гражданина Алексей Петров за Сергей Станишев.

Според премиера, ако прокуратурата започне да работи, няма да се изнасят по този начин такива доклади и документи.

Вчера (4 февруари) премиерът Борисов разпореди публичното отваряне на досието "Буда". В говоренето по темата се включи и ръководството на ГЕРБ, което излезе с позиция, и вътрешният министър Цветан Цветанов, според когото става дума за предизборно очерняне.

Същевременно МВР обяви, че липсват документи, които да сочат, че лицето в "Буда" е предоставяло информация на службите, както и че се е съгласявало да бъде информатор.

Комисия в ГДБОП вече е разгледала материалите по случая.

Водещи

Най-четени