Борисов: Армията е на границата, ако не дай си боже нещата отидат на зле 13.05 | 13:07

В Македония има над 90 000 българи, които могат да се приберат

От iNews.bg

Военните са на границата, подготвят си точки, не дай си боже, ако нещата в Македония отидат на зле. Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламента.

Специалните части на Българската армия вече започнали учения. От думите на премиера стана ясно и че ще се засили контрола по граничните ни пунктове. В Македония има над 90 000 българи, които имат право да се приберат в България. "Но при една хуманитарна криза, трябва да имаме готовност”, каза още министър-председателят.

Той подчерта, че България следи с тревога събитията в югозападната ни съседка. До този момент няма жертви сред сънародниците ни, които живеят отвъд границата.

На 17 май в Скопие ще се проведе голям надпартиен протест. Според Бойко Борисов тази дата ще окаже ключова за страната.

Премиерът коментира и проблема с миграционния натиск на българската граница. Според него може да се каже, че потокът е намалял. Около 500 мигранти вече са напуснали България и са се върнали в родните си страни. Въпросът се обсъжда и днес в ЕК.

"На базата на БВП трябва да се приеме квотен принцип, за да сме всички солидарни към този процес. България е преди всичко транзитна страна и се надяваме да имаме и такава подкрепа. Федерика Могерини ще бъде в България следващия месец именно по темата. Поставили сме си проблемите за решаване и очаквам да бъдат решени", каза още Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени