Борисов: Атанасова може да влезе с летящ старт 16.03 | 13:01

"Добрев, по-малко да пътуваш и да се печеш”, заръча премиерът

От Кремена Бедерева

Десислава Атанасова е единствената, която може да влезе веднага в работата като председател на Комисията по здравеопазване в парламента. Това заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с номинацията на Атанасова за здравен министър, предаде Агенция "Фокус”.

"Познава прекрасно и работата на Здравната каса, на здравното министерство. Знае конфликтите, знае там, където допуснаха слабости, знае уязвимите места. Колебаех се между нея и Менда Стоянова, но преценихме, че тя може да влезе с летящ старт в министерството и да не се получи загуба на време", коментира премиерът, след като обяви, че Атанасова ще поеме здравното министерство на мястото на д-р Стефан Константинов.

Делян Добрев има прекрасна комуникация с парламента и натрупа опит в министерството, бе коментарът му пък за Добрев, който става министър на икономиката, енергетиката и туризма на мястото на Трайчо Трайков.

"Мисля, че във всички горещи моменти, където го пращах, тъй като министърът пътуваше много, и в Марица по време на протестите, и по време на наводненията и в "Горубсо” – Мадан сега и навсякъде, където е било необходимо – мисля, че ще се справи много добре", заяви Борисов.

По думите му - като задачи пред новия икономически министър стоят – как да бъде подпомогнат малкият и средният бизнес, как да бъде повдигнат икономическият растеж.

"Това са темите, по които ние сме много изостанали. Хвърлихме огромни усилия в областта на културния туризъм, спокойно Дянков можем да го провъзгласим за археолог", каза премиерът. Борисов заяви, че изцяло заслуга на външния министър Николай Младенов е притокът на повече туристи.

"Икономиката в това как да привлечем инвестиции, като дойде какво по-атрактивно да му предложим и то законово, за да можем да привлечем тези, които искат да сложат пари в България, особено тези, които отварят работни места, произвеждат в България, за да се изнася – това е изключително важно", заяви той.

Премиерът поръча на новия икономически министър Делян Добрев – "по-малко да пътуваш и да се печеш”.
Премиерът Бойко Борисов отрече оставката на Трайчо Трайков да е свързана с противоречията му с "Лукойл” в миналото.

"Абсолютни глупости. Това беше преди година и половина", заяви премиерът и каза, че финансовият министър Симеон Дянков е отнел лиценза на рафинерията.

От свояс трана пък здравният министър Стефан Константинов посочва в мотивите си за оставка - липса на подкрепа за работата му като министър от страна на управляващата партия. Мотивите за оставка на д-р Стефан Константинов бяха разпространени от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В мотивите се посочва още - възпрепятстване осъществяването на реформите, които биха довели до подобряване на здравеопазването.

Тези промени бяха предложени в редица документи, включително и законодателни изменения, които все още не са приети от Народното събрание, а други срещнаха открито неодобрение на ниво концепция.
Подаваната оставка не е бягство от отговорност.

Единствената цел в работата ми като министър на здравеопазването беше да работя в името на държавата и интереса на нейните граждани. Но това е невъзможно да се състои без ясна политическа подкрепа, пише д-р Константинов.

Здравният министър си е депозирал оставката още на 13 март, а Трайчо Трайков - след официалната визита на българската делегация, начело с премиера, в Катар.

iNews припомня, че снощи д-р Стефан Константинов и Трайчо Трайков попадоха оставки като министри на здравеопазването и икономиката. Цветан Цветанов коментира, че Трайчо Трайков и Стефан Константинов са подали оставка по лични причини.

Но за оставката на здравния министър се говори още от няколко седмици, след скандала с високите цени на лекарствата, с изразходваните средства от страна на НЗОК, която е платила 6 млн. лв. повече през 2011 г. в сравнение с 2010-та за лекарства. За някои от медикаментите Касата плащала десетократно по-висока цена, а здравният министър твърдеше, че не бил информиран за това.

А оставката на Трайчо Трайков е, защото е бил в Катар на плаж, организираният от него бизнес форум е бил истински провал - започнал е в 10 часа, което е било твърде ранен час. По тази причина и събитието не е посетено от бизнеса в емирството, аргументира се Борисов.

 

 

 

Водещи