Борисов: Брюксел държи на позицията бежанците да бъдат задържани в Турция 23.10 | 12:00

Трябва да спре притокът от мигранти, защото това вече не са бежанци, а икономически имигранти, които не може да допуснем и да променим състава на хората в Европа, допълни премиерът

От iNews.bg

Позицията е такава, каквато беше и преди - колкото може повече бежанците да се задържат в Турция и в зоната за сигурност в Сирия. Също да спре притокът от Афганистан, Иран и Ирак, защото това вече не са бежанци, а икономически имигранти, които не може да допуснем и да променим състава на хората в Европа в тази посока.

Това заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с позицията на България на предстоящата извънредна среща в Брюксел заради ситуацията с бежанците, цитиран от БГНЕС.

За това дали приема упрека на президента, че партиите си мълчат откъм изразяване на позиции за референдума, Борисов отвърна, че вчера и днес сутринта е призовавал да се гласува на референдума.

Във връзка с акцията на МВР за купуване на гласове, както и срещу трафика на хора, премиерът заяви, че под ръководството на прокуратурата МВР прибира по сигнали и предварителни разработки "всичко, което имаше по трафикантите на хора, тъй като много се поработи последния месец, и по всички сигнали за купуване на гласове”. Над 100 души имаше задържани към 10.00 часа всякакви. Акцията по купуване на гласове е започнала в 06.00 часа, добави Борисов.

Той коментира и предложението за създаване на данък "вредни храни”, като заяви, че дава пълната си подкрепа за него. "Статистиката отчита изключителен брой онкоболни в България и когато си зададохме въпрос с министър Москов какво води до това, започваме с неправилното хранене на българина-вредните храни и навици, които за съжаление още от деца се налагат в бита. Виждате какви храни се ядат, какви енергийни напитки се пият и като минат 40-50 години започват да се разболяват масово. Затова решихме със здравния и спортния министър да тръгнем от причината да имаме такава висока заболеваемост”, заяви Борисов. Той обясни, че целта не е да се събират пари от данъци.

Най-щастлив ще бъдем министърът и аз да имаме 0 % събираемост от този данък, тоест това, с което се хранят българите да е абсолютно безвредно, добави премиерът.

По-рано той обеща Коледни и Вликденски добавки за най-бедните пенсионери. Това ще струва на държавата 50 милиона лева.

 

 

 

Водещи

Най-четени