Борисов: В Белене няма площадка, има гьол 30.03 | 22:57

Не робуваме на това кой е инвеститорът в газовата централа, която ще се построи на площадката на "Белене", каза премиерът

От Деляна Петкова

По проекта "Белене" ще имаме приятелско разделяне с Русия - без дела и искания, без неустойки. Това обясни икономическият министър Делян Добрев на извънредна пресконференция след завръщането си от Москва.

През април НЕК и "Атомстройекспорт" ще направят съвместни работни групи, които да изчислят и запишат каква работа е свършена и какво оборудване е поръчано и произведено. До края на април ще стане ясно какво сме поръчали и колко ще трябва да платят от НЕК за поръчано, но не платено оборудване. 

Огромните пари са харчени за разрушаване на построеното - не за изграждането на нови реактори, включи се и премиерът Бойко Борисов. По неговите думи парите от заема от BNP Paribas са отишли, за да се разчисти площадката, като за това са платени 602 млн. лева. "Рано или късно ще се потърси наказателна отговорност за лицата, които са отговорни", коментира още той. "Този трик е абсолютно нарушение на Закона за обществените поръчки, на конкуренцията и "за всичко, което се сетите", коментира премиерът.

Всъщност на мястото на на АЕЦ "Белене" няма площадка, а гьол. Ние хвърлихме много пари за укрепването на площадката, за да не се срутят стените на гьола. "Няма нищо построено", заяви премиерът и обвини медиите, че манипулират общественото мнение като показват някаква площадка от Белене, а "там има само гьол".

В отговор на въпрос за доклада на HSBC, Борисов коментира, че той е струвал "нищожно малко на фона на изхарченото досега". Той гарантира, че щом стане готов документът - веднага ще го покаже.  

Борисов отново коментира тезата, че по-добрата енергийна ефективност ще ни струва по-малко и ще бъде по-ефективно от нова централа. Борисов обясни, че "хиляда мегавата се губят по мрежата - единият реактор на АЕЦ "Козлодуй" работи напразно". Подобряването на ефективността, както и санирането на жилищата ще намалят значително потреблението "И кварталите ще станат по-красиви, и потреблението на енергия ще намалее", обясни премиерът.

Той обясни още, че има и вариант готовият реактор да бъде продаден, а ние да си купим втори - когато стане готова нашата нова площадка на АЕЦ "Козлодуй".  

За нов договор с "Газпром" не сме говорили, обясни по отношение на разговорите за цената на газа Делян Добрев. Отстъпката ще важи за 9-те месеца до края на срока на този договор. Както по-рано ви съобщихме руският монополист се съгласи да намали цената на природния газ с 11,1%. "Което се равнява на "130 и няколко милиона", обясни икономическият министър Делян Добрев. 

Получихме тази отстъпка срещу съдействие по ускоряване на процедурите по "Южен поток", които така и смятахме да направим - този проект е важен за нас, обясни още той.

Ще настояваме да имаме доставка на газ без посредници, но дългосрочен договор не беше обсъден, повтори Добрев. "Газпром" не е поискал и да има директен достъп до българския пазар, без преминаване през "Булгаргаз", стана ясно на среднощната пресконфернеция в Министерския съвет. 

"Ако бяхме станали акционери в "Южен поток", щяхме да имаме още по-добри цени за газа", вметна Борисов. 

По отношение на плановете за построяване на газовата централа България няма да има задълженията да изкупува произведената енергия, както са правили предишните правителства досега, обеща премиерът.

Що се отнася до захранването на централата, той коментира, че дори е възможно да бъде ползван шистов газ - но от Румъния, където до месеци започва добива на газ. "Който даде по-евтин газ и си произведе по-евтин ток, е добре дошъл". Не робуваме на това кой е инвеститорът - "турци, руснаци, американци, който даде повече пари", обясни още премиерът. 

Водещи

Най-четени