Борисов: Греха за това, което се случва в момента, го носи Станишев 29.06 | 18:23

Лидерът на ГЕРБ не бил диктатор и не контролирал медиите и службите

От Елица Елефтерова

"Едва ли на симпатизантите на БСП им е приятно, като гледат, че кабинетът се реди от ДПС и е с подкрепата на "Атака”. Това заяви в предаването на Сашо Диков по "Нова Телевизия" бившият премиер Бойко Борисов. В момента ние стоим отстрани и гледаме какво се случва.

Греха за това, което се случва в момента, го носи Станишев с неговото желание за власт, коментира Борисов. Според него приказките, че е бил диктатор и е имал контрол върху медии и службите са били неоснователни, защото на втория ден след февруарските протести са били атакувани от медиите. Виждате какво се оказа, че няма нищо такова, припомни Борисов.

По думите му в момента е диктатура на едни нагли хора. "Имам информация, че Пеевски е бил гласен за вицепремиер. Да го бяха направили и премиер, нали иска нещо нестандартно Станишев", заяви Борисов. Според него наглостта на управляващите е стигнала дотам Михаил Миков да упрекне медиите и президента, че са виновни за всичко. 

Според бившия премиер обвинението, че ГЕРБ е искал да замете следите от миналото управление, е било неоснователно. "Минаха два месеца, никакви следи не сме замитали”, допълни той.

За една седмица управляващите са сътворили толкова гафове, че са извадили хората на улицата. Много от протестиращите не харесват и нас. "Ласкаят ме, като казват, че плащаме или организираме тези протести”, допълни Борисов.

По думите на Борисов при тяхното управление е било лесно да бъдат упреквани, защото са носили цялата отговорност. Сега обаче, според това, което се случва в управлението, Борисов видял почерка на Ахмед Доган, защото нито Станшев, нито Орешарски или Сидеров имат характер.

Относно твърдението на Борисов, че е подготвяно задържането и убийството му в ареста, Борисов коментира: "Аз съм информиран човек”, и допълни, че неслучайно чужда разузнавателна служба му е изпратила данните за подготвян атентат.

Кое е нестандартното според Станишев, че да изисква нестандартни мерки. Нестандартното е незаконно, попита Борисов. Относно назначението на Пеевски за шеф на ДАНС Борисов попита какъв стаж и умения има Делян Пеевски. 

Борисов попита и защо точно преди да дойдат ГЕРБ на власт, от БСП са купили два Airbus-а и след това те е трябвало да връщат единия самолет, както и три транспортни хеликоптера, не военни, а за возене. Тези хеликоптери имат летателни часове, аз съм гледал хем да натрупват часове, хем да става по-бързо - прехвърляме се, вършим работа и действаме.

Борисов препоръча да бъдат разгледани сделките за Куганите, за които са похарчени 300 млн. лв., а са били втора ръка. "Все едно да си купуваш такси за семейство, купуваш такси за правителството. Аз не съм допускал такива грешки, контрира Борисов.

По отношение на скандалите около Искра Фидосова Борисов заяви: "Тя си работи жената, не пречи. Разговарял съм с нея. Ако има някакво нарушение, има органи. Това са неща в партията. Аз не се мешам в работата на другите партии. Как един не ми каза: знаеш ли еди-кое си назначение е най-правилното или как можа да сложиш този? Има отстранени хора от партията - от постове, не от членства. За всички съм уведомен”.

Почти същото заяви Борисов и за Цветан Цветанов. "Какво е направил, че да се разделяме? Аз не се меся на хората в личния живот, какво се случва в едно семейство, не ме интересува. Цветанов има моето доверие и работи”, допълни той.

По отношение на подслушванията бившият премиер коментира, че вярва в прокуратурата и че знае от Цветанов, че не е подслушвал журналисти незаконно. "Нека си свършат прокурорите работата, ще видим накрая какво ще стане. За да влезе в затвора, трябва да се докаже, че е виновен. Как да дам присъда?”, попита той. 

През 2013 всеки ден трябва да се плащат по 10 млн. лв. Всеки ден, ако премине в празни приказки, България ще губи пари, допълни Борисов.

На въпрос дали ще влязат от ГЕРБ в пленарна зала за гласуването на новия изборен закон, Борисов заяви, "разбира се, съвестта ми е чиста”. 

Аз разсъждавам като демократ, а те разсъждават с комунистически диктатурни методи, коментира Борисов и допълни "не съм гадател колко време ще продължи това правителство". "Орешарски го видях усмихнат на "Дунав мост”, ще се усмихне и на Тракия, на гара Яна и на Струма и толкоз, в следващите години усмивки няма да има", пророкува бившият премиер.

Борисов отрече и обвиненията, че е задържал тонове наркотици под свое ръководство. Тази партия и тези политици трябваше да предвидят какво ще се случи и да не го допуснат. Те са стари, ние сме от скоро в политиката, допълни Борисов, прескачайки от тема в тема.

На въпрос на Сашо Диков с кого живее, лидерът на ГЕРБ отговори: "И на мен ми е интересно ти с кой живееш, но не ми казваш".

Преди края на интервюто Борисов иронично коментира "Волен Сидеров създава реда в България - ние и в парламента се страхуваме вече да ходим, че той там е страшен”. 

Водещи

Най-четени