Борисов: Денков увери, че "Лукойл" ще си платят 500 млн. данъци 24.10 | 19:00

Това заяви в Стара Загора лидерът на ГЕРБ

От iNews

Премиерът Денков ни каза, че "Лукойл" са обещали да платят 500 млн. лева данъци. Това заяви в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По-рано днес (не)коалиционните партньори от ПП-ДБ обявиха на брифинг, че са против свикването на извънредно заседание в Народното събрание за евентуалното преодоляване на ветото на президента върху Закона за енергетиката. Причината - все още България е в предизборна кампания.

 "Хранилката на "Лукойл" се оказва много голяма. На нея има председатели на ПГ, членове на кабинета и министри", отговори им малко по-късно депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той показа документ, според който от 31 октомври тази година правителството трябва да започне да събира пари от "Лукойл". Според него това са близо 3 млн. лв. на ден.

Преди среща с партийния актив Борисов обясни, че са се разбрали монополът за съхранението на газа да бъде предоставен и на другите фирми, които внасят горива. Решението за дерогацията пък ще бъде взето като има общо решение след осми ноември. От "Лукойл" били обещали освен данъците отделно от януари да платят и каквото е натрупано като задължения.

Борисов обясни, че по-рано днес е бил в австрийското посолство, където видял 14 "старейшини от ЕНП", за да подкрепят Денков в Австрия като се говори за Шенген. Огромен австрийски бизнес има в България и всичко това трябва да помага в нашите отношения и да помага на Денков", добави той.

"Отново аз, който си дадох мандата, дадохме си депутатите, съм им виновен за нещо - че не искат да ходят в петък в Народното събрание. Ако не дойдат, ветото на президента ще го отложим за друг ден. Вижда ми се озадачаващо само заради "Лукойл" да не разглеждаме ветото, което е свързано със закона на енергетиката, който двете партии сме гласували. Вместо да дойдат да го отхвърлим, което ще е общ успех, те казват, че им правим някаква пиар акция. Това ще е победа за тях, за нас. Втората точка - за митниците и "Булгартрансгаз", за горивата складовата база. Кое ги тревожи и считат, че би навредило на имиджа им предизборно, след като вчера се разбрахме?", гневен бе той на сутрешните престрелки, пише "24 часа.

Водещи

Най-четени