Борисов: Заемът, който беше взел Зеленогорски, трябва да го плащате вие 10.09 | 14:23

Премиерът откри в Плевен обекти, обновени по ОП "Регионално развитие 2007-2013 г."

От Кремена Бедерева

Разликата е, че ние правим така, че градът да дава малко пари, а от общата европейска солидарност и от държавата да идват останалите пари за булевардите, за детските площадки, болниците и всичко друго - не на последно място и за футболния клуб.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който откри в Плевен обекти, обновени по европейската оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г.". Премиерът заяви, че според него градът е имал нужда от реанимация и това според него е разликата между сегашното управление и предишното.

Той добави, че вероятно ще се наложи държавата да даде още пари за плевенския стадион, за да може "Спартак" да играе, като влезе в "А" група. Борисов посочи, че Плевен е съфинансирал малка част от стойността на обектите, които бяха открити днес.

"Вярно - градът беше в реанимация. Вярно е, че имате тежко наследство, защото заемът, който беше взел Зеленогорски, трябва да го плащате вие", добави премиерът. По думите му по нищо не личи къде са парите от кредита, докато парите при управлението сега се виждат всеки ден - булеварди, детски и спортни площадки, болници, поликлиники. Борисов преряза трикольорната лента на обновената улица "Гренадерска" и плисна менче с вода, след което разгледа и новата детска площадка в гъстонаселения жилищен район "Сторгозия".

Решението ни е твърдо - Националният съвет по цените и реимбурсиране на лекарствените продукти ще бъде в Плевен, каза още Борисов пред БТА. Той посочи, че в Съвета ще има около 30 работни места на служители, които ще получават по около 2000 лева месечна заплата. В Плевен има Медицински университет, болници, много специалисти в тази област и решението ни е твърдо - ще бъде в Плевен, но трябва да мине през комисиите в парламента, поясни Борисов.

Това е хубаво за града, много престижно, много е добре - квалифицираните кадри ще могат да си останат в Плевен и да работят в тази комисия, отбеляза министър-председателят.

Инвестициите, които програмата за регионално развитие предоставя на град Плевен, до момента са над 40 милиона лева, поясни от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя уточни, че това включва проектите за подобряване на градската среда и за интегрирания градски транспорт.

Министър Павлова поясни, че освен това с 2 милиона лева в Плевен се финансира ремонт на училища и детски градини за подобряване енергийна ефективност на сградите, с четири милиона се изграждат центрове за настаняване на деца, лишени от родителски грижи, а 6,5 милиона лева се инвестират за ремонта на многопрофилната болница. Медицинският университет също получава финансиране по програмата "Регионално развитие", добави тя.

Амбициозната цел на общината да получи още повече средства по европейски програми е абсолютно постижима, отбеляза регионалният министър. По думите й е напълно възможно да се продължат проектите за модернизиране на градския транспорт и за подобряването на градската среда. Според нея Плевен наистина може да бъде град, привличащ инвестиции, създаващ работни места, така че младите хора да остават да живеят и да работят в него.

На откриването присъстваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на града Димитър Стойков, областният управител Иван Новкиришки.

Проектът "Организация на уличното движение за подобряване на физическата среда в град Плевен" е на обща стойност 7 064 801,31 лева. Той включва рехабилитация на улиците "Гренадерска", "Ген. Атанас Стефанов" и бул. "Георги Кочев", първата велоалея в града с дължина 2 км, шест многофункционални спортни и детски площадки и система за видеонаблюдение за превенция на риска.

Водещи

Най-четени