Борисов: Изобщо да не си мислят, че с протест ще ме уплашат 28.11 | 09:13

Премиерът за протестите в железниците, земеделците и ситуацията в страната

От iNews.bg

2 млрд. лева отиват за целия сектор на зърнопроизводителите. Това е демокрация - те имат право да кажат какво искат. Насадиха мнението, че МВР получава повече пари. Нека те да определят откъде да отрежем пари, за да имаме европейски стандарти. Нека хората да преценят дали ние сме прави или не. Това каза премиерът Бойко Борисов в ефира на bTV.

"Изобщо да не си мислят, че с протест ще ме уплашат. На другия ден си давам оставката. Като искат протести, да си изберат като Жан Виденов, като Станишев, като Костов и да фалират държавата", закани се премиерът.

При зърнопроизводителите е коренно различно. В рамките на две години близо 450 млн. лева даваме повече пари - за 2011 г. даваме над 1,06 млрд. лева, за следващата година получават 1,26 млрд. лева. За първи път даваме 50 млн. лева за животновъдите, за тютюнопроизводителите даваме 50 млн. лева, 2 млрд. лева отиват за целия сектор.

По времето на Станишев имаха 450 млн. лева, но и тогава протестираха, припомни премиерът.

"Онази вечер са се събирали – от Бентли нагоре им започват колите", възмути се Борисов.

Според европейската статистика сме усвоили с 50% повече пари, обясни още премиерът. 

Борисов направи паралел и с гръцките събития. "Ето ги гръцките фермери – блокираха, блокираха, блокираха, и сега се наблокираха. Ние даваме 2 млрд. лева от бюджета за земеделците.”

"Светът лети към една пропаст в момента и ние искаме да направим България да не лети към тази пропаст."

"Аз не искам да съм премиер на държава, в която народът се бунтува. Ние искаме като държава, като народ да си оправим бакиите, защото е безспорно, че ние сме ги сътворили като народ", смята Борисов.

За стачката на БДЖ премиерът каза, че въобще не се притеснява, че ще стачкуват. Истинското му притеснение е, ако министър Московски не може да се договори в Германия с кредиторите. "Ако не успее – 150 млн. евро трябва да предвиди Меркел от бюджета, защото България не може да ги плати", обясни премиерът.

Тези хора прекрасно са знаели през годините, че тяхното предприятие всяка година е на държавна дотация. Тогава да са стачкували срещу начина на управление – тогава да са казали на синдикатите, смята премиерът.

Добро управление е да се успее да се разсрочи кредитът и да се съкратят служители, като на базата на това да се разредят влаковете, без да се спира нито една линия. Това предприятие трябва да стане печелившо, категоричен беше премиерът.

Борисов даде пример с телевизиите – като сравни БНТ и БТВ и се възмути как може БНТ да са три пъти повече от екипа на БТВ и трябва да има съкращения. Той се пошегува и с проф. Вучков, който е на 70 години и все още работи. Премиерът заяви, че излишъкът трябва да бъде отстранен.

"На 30 ноември аз съм на работа. Ако те не искат да съм на работа - ще ме отстранят, ще мятат камъни и ще ме накарат да изляза", заяви Борисов.

"Винаги моята опора е била в народа, които са ме избрали – като не искат, влизаме в политическа криза."

Премиерът припомни, че преди 2 седмици земеделците са били при него.

Относно вдигането на пенсионната възраст премиерът каза, че България по принцип има най-ниската пенсионна възраст, като припомни, че се дават над 3 млрд. лева за здравеопазване. Той смята, че се стараят много в болниците, като смята, че не е правилно да нападат лекарите заради грешките с родилки.

"Когато искаш да си измиеш ръцете - казваш система. При лекарите, както и при всички останали, има и човешки момент. Имаме страхотни специалисти, страхотни лекари, за съжаление, се случват и грешки. Разбира се, аз не ги пожалих – веднага ги извиках и поисках оставки. Като казахме, че ще правим реформа в спешната помощ, те веднага казаха "ще стачкуваме”. Да стачкуват, важното е ние да си проведем реформата", беше коментарът на премиера относно лекарските грешки и починалите родилки.     

Той припомни, че ще се прави реформа в Спешната помощ, но при това желание от страна на правителството, лекарите са скочили, че ще протестират.

"Сега компромис не може да се направи", категоричен беше премиерът. "Сега, когато в цяла Европа това се случва, всички държава, които изпаднаха в дългови кризи, потъват, ние имаме този шанс." Според него шансът на България е да влезе не в еврозоната, а в Пакта за финансови стабилни държави.

"Баба Пена нито ще оправи държавата, нито ще ме разбере, баба Пена, с цялото ми уважение, ще продължи да иска да ѝ се увеличи пенсиите, но точно тези, които баба Пена ги е прегръщала, са ѝ похарчили парите."

"С вдигането с една година на пенсионната възраст, тази година 2012 г. даваме с 10 млн. лв. повече за пенсии. Когато 2015-16 г. следващият премиер ще каже "благодаря" на този, който го е направил сега, ще започнем да спестяваме пари тогава, ако го направим сега", смята Борисов.

Лудост е от моя страна в тази криза да управлявам с правителство на малцинство – такъв беше коментарът на премиера относно подозренията, че отцепниците от ПГ "Атака" и други партии ще сформират нова партия.

Мразя хора, които днес говорят едно, а утре – друго, уточни премиерът.

"Аз много харесвам американските дипломати, ако вие не ги харесвате – си е ваш проблем", продължи Борисов.

"Не се интересувам от "Атака" и от това, което говори Волен Сидеров, всеки да си гледа своята къщичка", продължи Борисов.

"Аз не съм пъдар, всеки ден да ме пита някой какво става, що жена му избягала, аз за моите лични проблеми, аз също имам лични проблеми - ама не съм се обърнал към никой да ми ги разрешава. Мъча се всеки ден с лекари, учени, с цялото уважение към Волен - да си гледа там семейството и партията, не искам да му се бъркам", завърши Борисов за "Атака".

"Може ли да има интервю някой някъде и да не ме спомене мене", възмути се премиерът.

"За футболист на годината няма да проявя скромност, защото бихме футболистите на Гонзо. Ще си взема наградата, ако стана футболист на годината. Във футбола е като красотата на жените или потентността на мъжете - никой не се признава за по-слаб", пошегува се Борисов.

За скандала с Христо Стоичков и връчената му титла от Пловдивския университет, премиерът каза, че на него също са му предлагали -  "На мен кой ли не ми е предлагал да ставам доктор", като призна, че Пернишкият университет му е предлагал да стане доктор. Ако го бил попитал Стоичков, той е щял да го посъветва да откаже титлата, заяви още Борисов.

"Сега се бори като тигър", беше коментарът на премиера за евентуална оставка на Тотю Младенов. "Аз искам да продължим до края, включително с ранното пенсиониране, искам да стигнем до край – на масата, народът да си избере. Ние, залагам целия си авторитет, ако ми повярват, че това е правилно, ще ги изведем на правилния път", завърши премиерът.

Водещи

Най-четени