Борисов: Изпълнили сме всички критерии за Шенген 01.03 | 17:40

Остава загадка по каква причина не ни приемат в шенгенското пространство

От Андриян Георгиев

Темата "Шенген" за мен е приключила, България е изпълнила всички критерии, по правилата, определени от самия ЕС. Това заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Тази вичер премиерът ще участва в заседанието на Европейския съвет, в чийто дневен ред разширяването на Шенген отново присъства.

"Между българския и холандския народ винаги е имало симпатии и ще продължи да има, смятам, че този проблем ще бъде решен. В случая изключително много разчитам на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, за когото с две ръце ще гласувам днес (за преизбиране на поста), както и на премиера на Дания (председателстваща ЕС) Хеле Торнинг-Шмит. Надявам се, че по дипломатичен начин ще решим този проблем", каза премиерът. 

По повод въпроса с предоставянето на Сърбия на статут на страна, кандидат за ЕС, Бойко Борисов посочи, че България винаги е подкрепяла Сърбия, тъй като тя е наш съсед. Винаги сме казвали, че между нас, Хърватия, Словения и Европа не е хубаво да има такава празнота, каквато има в момента заради това, че Сърбия е извън ЕС, уточни премиерът. 

В коментар по останалите теми на предстоящия Европейски съвет той заяви, че България отново ще внесе декларация, в която настоява данъците да останат национален приоритет. Нямам мандат от Народното събрание да подпиша различно от това, иначе подкрепяме идеите за общи проверки и борбата с измамите,  отбеляза той. 

По повод бонусите в държавната администрация премиерът уточни, че въпросът с връщането на средства се поставя пред ръководството - министри, техните заместници, политически и парламентарни секретари, областни управители.

"Иначе администрацията - хората, които са работили и на практика взимат по два пъти по-високи заплати от самите министри, те нека си останат, защото действително би било елемент на популизъм да ги накараме и те да ги върнат, защото това са хора, които работят с милиарди, от тях зависи това, че над 20 пъти повече  пари усвояваме от Брюксел. Това са хората, които договарят сумите за следващия програмен период, и е много важно дали с някой милиард отгоре ще договорят парите", каза още Борисов.

По неговите думи тези служители нямат привилегията след това да казват "бях министър толкова години", не могат да впишат това в автобиографиите си.

"Популизъм бих нарекъл писмото на ДПС - само ако включат хонорара на Ахмед Доган, това много пъти би превишило всички пари, които са взели тези няколко души от ГЕРБ. Затова ги призовавам и хонорара на ДПС да върнат, и колегата Станишев да накара неговите хора да върнат парите от бордовете. Защото, както и да ги наричаш - награди, бордове, фондове, допълнително материално стимулиране - всичко това са пари над заплатите", добави той.

Според премиера всички са си ги изработили - когато един заместник-министър участвал и в комисия, и си слагал подписа накрая, той извършвал допълнителна работа.

"Същото бих казал и за парламента, бих попитал Лютви Местан по каква логика депутатите, заети в  комисиите, получават допълнителни пари, след като получават заплати", посочи премиерът. 

Водещи

Най-четени