Борисов: Искаме да продадем реактора за „Белене” изгодно 21.06 | 14:53

Проверките на НАП по курортите дават резултат, приходите се вдигат в пъти

От iNews.bg

Искаме да продадем реактора на изгодна цена и при добри условия, а не както беше спазарен през 2006 г. – без индексации, корекции, без анекси и ясни цени. Политически всеки може да си изкарва дивиденти, но прагматиката е друго – 1,1 милиарда можеше да се вложат в Северозапада и да се строи, а не да се хвърлят в гьола. Това заяви премиерът Бойко Борисов във Враца по повод арбитражното дело, на което НЕК беше осъдена да плати на "Атомстройекспорт” 620 млн. евро. Той добави и че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да подготвят писмо, с което да запознаем Европейската комисия с решението на Арбитражния съд в Женева относно АЕЦ "Белене".

Борисов каза още, че заради безотговорността и безхаберието на някои кметове през последните години се провалят европейски проекти и това налага да се използва финансов ресурс от държавата. "За Враца се правят доста неща. Нека да си направят проекта за водния цикъл, защото сега е спрян", посочи той.

По думите на премиера, приходните агенции се справят добре и събират доста повече пари. "Вече не отиват в контрабандистите. Да се надяваме сега и от курортния сезон да съберем повече. Там, където пратихме данъчните, полицията, ДАНС – и то бригади от София, десет пъти се вдигнаха приходите от заведенията. Направихме така, че всички служби да работят с един масив и вече няма как да се промъкнат тировете с контрабандата", каза още той.

Относно предстоящия референдум за членството на в ЕС на Великобритания, министър-председателят изрази увереност, че жителите на Обединеното кралство ще гласуват за оставане. "Кой иска да излезе от огромния пазар в Европа и поне 10 години да не могат да стабилизират системите си", коментира премиерът.

Водещи

Най-четени