Борисов: Купихте 2 еърбъса и до ден-днешен се чудим какво да ги правим 14.09 | 13:54

"И затова ги даваме да се возят, който ги поиска", възмути се премиерът

От Кремена Бедерева

За разлика от вас, ние сме достатъчно критични към всичко, което забележим и след това отстраняваме. Иначе нямаше да купите два нискотарифни еърбъса, които да наречем правителствени самолети, и да се чудим какво да ги правим. И до ден-днешен се чудим какво да ги правим и затова ги даваме да се возят, който ги поиска, иначе трябва да пратим пилотите да летят с други компании, за да наберат часове.

Това каза премиерът Бойко Борисов в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Корнелия Нинова за политиката по национална сигурност, предаде Агенция "Фокус”.

Въпросът на Нинова е свързан с Доклада за националната сигурност приет през юни 2012 г.

"Г-н премиер чели ли сте този доклад, преди да го подпишете? Този доклад е едно политическо харакири. Той е признание за провала на политиката”, каза Нинова. "След като на третата година на управление правите такова признание, какво ще направите в оставащата година”, попита депутатът.

"Държавата има водеща роля за гарантиране стабилността на финансовия сектор", каза премиерът. Правителството предприема действия за ограничаване на проблемите в социалната сигурност.

А, първият следваканционен парламентарен контрол стартира със скандал в пленарна зала около полетите на футболни отбори с правителствения самолет "Авиоотряд 28”.

Депутатът от Синята коалиция Иван Иванов съобщи в пленарната зала, че е задал въпрос по темата, но то било отклонено с отговор, че авиоотрядът е юридическо лице, което не е свързано с Министерски съвет. По думите на Иванов отговорност за летателната политика носи именно министър-председателят.

По време на дебата се оказа, че този въпрос задал и депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев, но също си го получил обратно, съобщава bTV. Той попитал дали е законосъобразно "Авиоотряд 28” да обслужва полетите на отбора на "Бистришките тигри”, където беше картотекиран самият Бойко Борисов.

"По тази логика министърът на транспорта не отговаря за БДЖ, защото БДЖ е юридическо лице, различно от правителството,” коментира Курумбашев. "Кои са тарикатите в тази държава”, попита той и посочи, че министър-председателят е със статут на "старши тарикат”.

В този момент търпението на председателя на парламента Цецка Цачева се изчерпа и тя се включи в политическата препирня: "Вие днес надминахте речта на тримата тенори, която беше изпята вчера пред медиите,” обърна се тя към Курумбашев. "И ако днес и във вчерашното си изказване ми бяхте посочили едно правило на Народното събрание, което е нарушено, то аз бих дебатирала с вас. По отношение на шоу изявите Ви, аз не бих могла да Ви настигна,” заяви Цачева по адрес на социалиста.

Заместникът й Георги Пирински нападна Цачева заради върнатия въпрос на Иван Иванов с обвинение, че не е изпълнила парламентарния правилник. Питането било върнато без Цачева да посочи в тридневен срок как да депутатът да промени въпроса си така, че да не нарушава правилника:

"Госпожо Цачева, Вие очевидно не сте направили това, след като господин Иванов Ви задава този въпрос,” каза Пирински. Според него въпросът за това как така този правителствен самолет е извършил полети с футболни отбори, е скандален и интересува целият български въпрос. Според Пирински това демонстрирало безпардонността на премира Борисов и неговото неразбиране какво е парламентарна държава.

Водещи

Най-четени