Борисов: Напълно готови сме за Шенген 25.02 | 14:47

Всички са съгласни, но се притесняват да не пуснем при тях нови мигранти, каза той

От iNews.bg

За Шенген не представляваме никакъв риск. По въздух и вода могат да ни приемат още сега. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на форум на Младежи ГЕРБ в Сандански."Всички казват, че сме готови да влезем в Шенген по вода и въздух. Репутационни проблеми в това отношения нямаме. Някои европейски държави обаче се притесняват, че ако се присъединим и по суша, голяма вълна от мигранти ще се насочи към тях. Затова ги разбирам", обясни Борисов.

По думите му е от изключително значение европейски коридори номер 4, 8 и 10 да бъдат напълно завършени, защото това би дало тласък както на бизнес отношенията, така и на културния обмен между страните. "През последните 10 години започнахме строителството на 6 магистрали. Някои и ги завършихме. Когато дойдохме на власт, пътищата бяха в много тежко състояние. Веднага се сещам за "Дунав мост 2". Вижте как изглежда сега", отбеляза Борисов.

Министър-председателят коментира, че България и Балканите са изключително стратегическо място, в което се преплитат редица геополитически интереси. "Дали районът ще просперира, зависи от мира и спокойствието в него. В същото време този мир е невъзможен, ако не поддържаме добри отношения с Турция и Русия. Никой не може да ме убеди, че без да са налични нормални отношения с тези две страни, Балканите могат да се развиват", категоричен бе Борисов и допълни, че друг важен аспект от поддържането на спокойствието на Балканите е

въздържането от даването на съвети и оценки. Той подчерта, че Атина и Скопие трябва да си стиснат ръцете, но не трябва ние да сме тези, които да посредничат за намирането на компромис. "Нека историята си остане за историците", призова Бойко Борисов.

"Разбира се, че който бяга от войната в Близкия изток ще бъде настанен в Европа и ще получи необходимата подкрепа. Много сложен е въпросът какво ще се случи там след като размириците свършат. Толкова много унищожена инфраструктура. Не ми се мисли какви средства ще се необходими за възстановяването й", коментира той и добави, че идването на мигрантите несъмнено е свързано и със заплахи за националната сигурност. "Затова предложих бежанците да влизат в границите на съюза само през официалните пропускателни пунктове. Така е навсякъде по света. Хората са измислили как да гарантират сигурността си", уточни премиерът.

Водещи

Най-четени