Борисов: Няма да се въвеждат нови ограничителни мерки заради пандемията 25.09 | 18:45

Премиерът поиска засилване на контрола за носенето на маски на закрито

От iNews.bg

На среща с Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов поиска Регионалните здравни инспекции да засилят контрола по носенето на маски на закрито.Борисов е категоричен, че към този момент няма да се въвеждат нови ограничителни мерки заради пандемията:
"Нито да се правят КПП-та, нито да се затварят градове, нито да се ограничават хората по какъвто и да е бил начин. Освен това учебният процес, там, където има да се карантинират, да се връщат на училище и най-вече рисковите групи да се гледат", посочи Борисов и добави:
"Бог да ги прости, смъртните случаи са ни на хора с още тежки съпътстващи заболявания. Сиреч, това е фокусът на рисковата група. За тях трябва задължително маски, дезинфектанти, ограничаване, но те самите трябва да го правят, знаейки, че това е опасно за тях".
Премиерът Борисов отново подчерта, че нищо към момента не налага да се въвеждат нови по-строги мерки, нито да се затварят градове и хора, като обобщи:
"Щабът работи безшумно през тези месеци. Ние успяхме психическото здраве на хората да запазим, да се подготвят за работа в нови условия. Сиреч, държави, които със строгите си мерки през този период, затварянето на заведения, нощни включително, в момента са с много по-лоши показатели от България".
По настояване на Борисов щабът възобновява веднъж седмично брифингите с актуалната информация:
"Почват простудните заболявания, другите грипове да се явяват. За информираност на гражданите, да знаят, да чуват и в същото време, да не предизвикват нито паника, нито стрес, нито уплах. Поне още една година минимум ще живеем в такива условия. РЗИ-тата да следят за маските".
От своя страна здравният министър обобщи, че ситуацията у нас се управлява и цитира данни от последните две седмици: "България, заедно с още три страни, са единствените в Европа с отрицателна тенденция от - 6.5%, вървим надолу. Нямаме основания за притеснения".
По смъртност България е на 5-то място в Европа. Това, според проф. Ангелов, се дължи на съпътстващите заболявания и на факта, че българите търсят медицинска помощ късно: "Когато забележат гриподобни симптоми, да търсят лекарската помощ своевременно - това е много важно." Министърът не смята, че има проблем със заразените ученици и преподаватели: "От началото на учебната година имаме среднодневно по 10 заразени деца и ученици при общо 160 положителни в страната - два пъти по-ниска заболеваемост при децата".
Ръководителят на щаба проф. Мутафчийски посочи: "Не допускаме до този момент изваждане от строя на стратегически поделения от състава на въоръжените сили."
За догодина са подсигурени средства за Covid-ваксини, предпазни средства и дезинфектанти, както и по 1000 лв. за медиците на първа линия
"И разширяване обхвата на медицинския и немедицинския персонал, който е на първа линия. И тези средства са осигурени", отбеляза финансовият министър Кирил Ананиев.

Водещи

Най-четени