Борисов: Няма нерегламентирани контакти и намеса в сектор „Сигурност“ 03.06 | 17:41

Премиерът отговори на нападки на ДПС и ДСБ, че именно техните кадри пълнят службите

От iNews.bg

"Има достатъчно политически теми за атака. Бъдете спокойни, няма вмешателство, влияние или нерегламентиран контакт в сектор "Сигурност". Това заяви по време на петъчния парламентарен контрол премиерът Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос на ДПС за цялостната кадрова политика на правителството в сектор "Сигурност", предаде БГНЕС.

"Кадровата ни политика се базира на прозрачност, публичност, обективност, конкурентно начало, забрана за дискриминиране, планиране и управление на подбора на кадрите. Назначенията се извършват на базата на определена практика", подчерта министър-председателят.

Той даде обяснения за конкретни случаи за назначения в системата и мотивите за техните действия. И призна, че "едно от големите обвинения към предишния му премиерски мандат, е бил за полицейщината".

"Сега в две поредни питания аз разбирам, че всъщност или библиотекаро-сарайски, или приятелско-съпружески кръг, или еди-какво си, се намесват в управлението на службите. Ако е вярно това - и едната, и другата посока биха били максимално добре за опозицията, че са представени добре в този сектор. И вие, и ДСБ!”, посочи с пръст Борисов групата на Радан Кънев. След което иронично обобщи, че "от опозицията трябва да бъдат спокойни, че имат представили, които следят дали се спазват законите".

Борисов припомни, че днес е излязъл анализ на празните кутии от цигари и определи резултатите като "много фрапантни".

"Резултатът е най-добър за всички времена - 8,3%. Заварили сме над 20%. В момента прокурори, ДАНС, служители на полицията, ГДБОП, данъчните, митниците полагат огромни усилия да съберат. И видно е, че събират повече пари в бюджета. И видно е от резултатите колко по-добре сме от много държави в Европа. И това се забелязва от всички. И ако усилията на ДПС и на ДСБ са концентрирани да подпомогнат службите, ще бъде само успех за страната. Гарантирам, че не допускам хора от библиотекаро-сарайския кръг, защото когато използват епитети като приятелско-съпружески кръг, това само унижава служителите и хората, които действително много работят", каза Борисов.

 

 

Най-четени