Борисов: Оказах се лош пророк за света - нищо добро не го чака! 23.07 | 20:14

Полагаме огромен труд, за да опазим границите си, увери премиерът

От iNews.bg

"Съжалявам, че се оказах лош пророк за света. Нищо добро няма да се случва занапред". Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в граничния район на Малко Търново и Резово с военния министър Николай Ненчев, шефа на отбраната генерал Константин Попов и главния секретар на МВР Георги Костов, предаде БГНЕС.

Борисов каза, че е изпратил "своите големи съболезнованияи на канцлера Меркел, и на баварския премиер Зеехофер, заради случилото се в Мюнхен”.

"Полиция и военни полагат огромен труд, за да опазят границите на страната. Нашето и тяхното призвание е да направим така, че българите да спят спокойно", каза премиерът. И изтъкна подчерта, че България продължава да води балансирана политика като поддържа непрекъснати контакти на различни нива с турската държава и засега "успяваме да запазим това относително спокойствие”.

"Мога да уверя българите, че в момента "Гранична полиция” разполага с кораби в топ три на Европа. Тук се наблюдава цялата акватория”, похвали се той.

После обаче се върна на кризите по света и вината на политиците, за които той се "оказал лош пророк". "Упрекът ми е бил изцяло към политиците: тази политика, която се води в последните години в света, няма да доведе до нищо добро”, коментира премиерът и добави, че "мир с война не може да се гарантира".

На фона на поредното кърваво нападение в Мюнхен, при което млад иранец застреля 9 души и рани 16, Борисов представи мрачната си прогноза за света.

"И нищо добро няма да се случва, защото, дали са организирани или дали са отключили в някой лабилен различни чувства и състояния - фактите са факти, жертвите са жертви, ранените са ранени. Страхът и напрежението в европейските държави расте. Виждате, ние точно се движим с министър Ненчев по границата как, хем да не създаваме смут, хем пък да има и спокойствие, но и бдителност на хората, защото всичко е относително. В рамките на дни се променят отношения между държави, между хора, много лично стана в света политиката вече”, констатира министър-председателят.

"Само като гледам лицата на хората, които говорят по медиите – лидери на чужди държави, понеже добре ги познавам, виждам какво напрежение, яд, решителност и безкомпромисност излъчват", сподели загрижено Борисов.

Министър на отбраната Николай Ненчев пък смята, че "засега е относително спокойно на границите, дано такова бъде и положението занапред”.

"Националната сигурност е наш основен приоритет”, каза той и изтъкна, че с премиера са в постоянна връзка.

От Военноморските сили имат (ВМС) имат готовност във всеки един момент да окажат съдействие на гранична полиция и МВР, посочи министърът.

"Поддържат постоянно една фрегата с 3-часова готовност, която може да излезе на море и да окаже съдействие. Освен това един вертолет "Пантер" с готовност до два часа и половина може да бъде вдигнат във всеки един момент, както и катер. Сухопътни войски също имат готовност при необходимост да усилят силите и средствата съобразно плановете и разчетите", докладва Ненчев.

 

Главният секретар на МВР Георги Костов също потвърди, че "координацията на полицията с армията е на изключително добро ниво". И допълни: "Оказват ни ценна помощ по охрана на държавната граница".

Водещи

Най-четени