Борисов: Основен закон в държавата е Конституцията, Радев как не е знаел за декларацията на Петков 27.10 | 15:20

"Радев обаче е знаел и затова поиска КС да прекрати делото", каза лидерът на ГЕРБ и определи този акт като наглост."

От iNews.bg

"Основен закон в държавата е Конституцията, Радев как не е знаел за декларацията. Коментарът ми е срещу Радев и неговите юристи, които уж са най-великите. Кирил Петков в началото може да не е знаел, но като е разбрал не е реагирал. Радев обаче е знаел и затова поиска КС да прекрати делото", каза лидерът на ГЕРБ и определи този акт като наглост. 

"Решението на Конституционния съд е, че Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията. Румен Радев трябва да отговори дали е знаел, че назначава човек с двойно гражданство за икономически министър? Щом е имал наглостта да изпрати писмо до съда да спре делото, значи е знаел! Ние настояваме да се спазва върховенството на закона", каза още Борисов.

Борисов допълни още, че само иска да се спазва върховенството на закона, нищо повече. Той допълни, че в следващия парламент ще търсят останалите политически партии, за да се стигне до консенсус и да не се стига повече до подобни казуси. 

Нямам нищо против лично срещу Кирил Петков. Напротив - искам да бъде на политическата сцена, за да докажем кой е по-добър. Аз твърдя, че това сме ние, доказали сме го, заяви Борисов.

Според него, ако в НС не са били толкова надменни са щели да променят Конституцията, но те тогава са се занимавали с НСО и охраната на Гешев. 

Румен Радев и правителството му трупат дългове. Вчера никой не съобщи, че са изтеглени нови 500 милиона лева дълг. Преди това бяха изтеглени 300 милиона, и още 500 милиона. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещението си в Бесарабовския манастир "Свети Димитър". Той бе на живо във Фейсбук. 

Според него провала на това правителство е съизмерим в лихви. Лихвите ви растат нагоре, предупреди Борисов.

При провалилия се Радев тези проценти вече са 0,52. И не само ще връщаме пари, но и младите хора ще платят пари от тази лихва", допълни той.

Той отбеляза, че според БНБ инвестициите са намалели с 63,7%, но бившият министър на икономиката Кирил Петков се хвали, че са привлекли нови инвестиции. Защо теглят тогава пари?, попита Борисов. Той прогнозира, че кешът ще бъде свършен през февруари, а дефицитът в момента е вече от 4,6 милиарда лева. 

"Искам да питам Асен Василев - абе, как аджеба като си толкова успешен финансов министър? Щях да питам и Кирил Петков - като събрахте толкова инвеститори, как стана така, че 67% от инвеститорите са намалели? От една страна говорят, че имали пари и по половин милиард през няколко дена теглят. Поразията, която вчера направиха - че показаха на международните финансови пазари, че дори и българският финансов пазар не вярва на Радев и ако се наложи през февруари да теглят, ще има много голяма лихва... Когато те говорят, всичко е празни приказки", коментира още Борисов.

"Ние бяхме провели търгове. Т.нар. ин хаус процедура. И питам - във Велико Търново строи ли се? Не? Да ви е честито! Докато не се върне ГЕРБ, няма да бъде построен и един метър. София - Велико търново - Варна - хората имат нужда да пътуват. И затова бързахме. Преди 30 години беше започната "Тракия", "Марица".. Беше направена първата копка и после няколко метра".

Борисов предупреди, че докато не се върне ГЕРБ един метър магистрала или път няма да бъде построен. 

Той посочи също, че в емиграционните центрове назряват бунтове, а "при лошия Бойко е имало нула миграция". 

България вече може само Господ да ни спаси при това положение в държавата, затова обикалям манастирите, каза лидерът на ГЕРБ. 

"Искам да видите колко е хубав манастирът, какво сме направили. Иначе по злободневните теми. Въпреки смирението, въпреки това, което вчера направихме - предложението да се обединим около живота и здравето на хората, във войната срещу епидемията, ми беше отговорено, че е едва ли не не се интересуват от мен. Но аз се интересувам от това", отбеляза той.

Борисов обясни, че няма спекулации със срока на годност на ваксините, за което го упреква президентът Румен Радев.

"С решение на ЕК срокът е удължен до 30 декември", показа той и заяви, че има претенции към "министъра на болестта и смъртта".

"Претенцията към Радев и Кацаров е - защо те не излязоха, както аз обяснявах за "Астра Зенека" защо съм я спрял. Поръчахме големи количества от нея, защото беше най-евтина, да не ощетяваме данъкоплатците. Когато стана ясно, че има дефекти, ние я спряхме. И в един момент се оказа, че България няма ваксини. И вместо Кацаров да излезе и да настоява да се ваксинираме с пресните ваксини, а не с удължения срок, те обясняваха нещо друго: "Мафията ще ви плаши със статистиката от пандемията". Това го е казал Радев. А вчера казва съвсем друго: "Има рязко нарастване на случаите. Само с мерките ще преодолеем това препятствие". Сиреч - мафията говори", заяви Борисов и допълни: "Един и същи човек. Но или едното е вярно, или другото е вярно", заяви още Борисов.

Той заяви, че ваксините с изтичащ срок, макар и годни за употреба, са били продадени от Кацаров и хората му.

"Извинявам се, че споменавам, но госпожа Нинова какви приказки говореше за "Астра Зенека", как ни упрекваше, че теглим дълг. Но сега, понеже има министри и областни управители, мълчи", отбеляза Борисов.

Той разказа вица за двамата от Русе, от които единият бил стражар, другият - партизанин. След 9 септември стражарят тръгнал рязко нагоре, защото брат му бил партизанин. Партизанинът обратното - тръгнал рязко надолу, защото брат му бил партизанин.

Алегорията на Борисов бе с назначаваните областни чрез "кадровата политика на Радев". "Радев звъни на Янев - и хоп - шуреят областен управител".

"Съжалявам, искам да кажа нещо хубаво, но... Вчера слушах професор Рачев, че идват мощни урагани, циклони. А старите хора казват, че не сушата, кишата мори. В същото време от Плана за възстановяване извадиха хидромелиорацията. Но това е Радев, това е неговото управление, това са фактите - дългове, огромни похарчени пари. И всичко е до 14 ноември. Тези пари ще ги опукат, защото идват много големи разходи. Само за пенсионерите в НОИ трябват милиарди. Те ще свършат кеша февруари. И в същото време се бият в гърдите, че били добри финансисти. По мое време България беше с най-малкия дълг в Европа и с най-ниския дефицит", отбеляза лидерът на ГЕРБ.

"И когато целият свят - Америка, Европа излиза от кризата, в България се говори за локдаун. Така че запалете една свещичка - само Господ може да ни помогне", каза в заключение Бойко Борисов, обръщайки се към представителите на медиите.

 

 

 

Водещи

Най-четени