Борисов: Отдавна сме в Шенген! 12.11 | 17:29

„Може да спите спокойно, България се справя прекрасно“, заяви премиерът при посещението си в Словакия

От Филипа Тодева

По начина, по който България пази границите, отдавна сме в Шенген. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща със словашкия си колега Роберт Фицо, предаде агенция "Фокус". Борисов подчерта, че страната ни към момента се явява единствената надеждна граница на Европейския съюз по външната му граница с Турция.

"Българската държава всеки ден харчи огромни пари, за да покрива миграционния натиск от Сирия. Аз се надявам този опасен прецедент, който създаде Холандия, да бъде решен, защото ние харчим огромни пари, за да пазим Европейския съюз", отбеляза той.

Стотици са вече бежанците от Сирия, които са в България. Според Борисов така ние охраняваме границата и поемаме всички пасиви, като реален член на Шенген.

"А ние не сме изпълнили 99 % от критериите, ние сме изпълнили 100 % от критериите. Ако въведат 120% критерии, то и Словакия трябва да ги изпълнява”, каза той. Колегата му Фицо обяви, че подкрепя с всички сили амбициите ни за членство, а Борисов добави: "Може да спите спокойно, България се справя прекрасно".

Финансовата стабилност на България също бе коментирана на брифинга на държавните лидери в Словакия. "Три държави – Финландия, Дания и България спазват Маастрихтските критерии", посочи Борисов. По думите му, ако и другите страни спазваха критериите, нямаше да имаме финансова и дългова криза в Европа.

Премиерът на Словакия каза, че очаква българската подкрепа срещу временното прекратяване на европейските компенсации за АЕЦ.

Темата срещу препоръката на Комисията по бюджетен контрол – да бъдат спрени европейските пари, които получават Литва, Словакия и България за демонтажа на ядрените реактори ще бъде поставена в Брюксел. Фицо съобщи, че двамата с Борисов ще направят това още утре.

Водещи

Най-четени