Борисов: Скоро ще стане ясно дали някой е пипал собствеността в КТБ 20.03 | 15:56

Синдиците могат да бъдат назначени до края на седмицата

От iNews.bg

Надявам се бързо да бъдат назначени синдици в Корпоративна търговска банка (КТБ), които да влязат и да кажат дали някой е пипал собствеността в банката през тези месеци. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където се проведе заседание на Европейския съвет.

"Съответно тогава очаквам прокуратурата веднага да си намери виновниците. Не е късно, защото месеци наред ние очаквахме процедурата с поставянето на синдици да стане факт”, коментира Борисов.

Той каза още, че квесторите са изпратили писмо, че не са извършени разпоредителни сделки, но в същото време, всеки ден се чувало за нови собственици на имущество, което е в КТБ.

"В същото време държавата в наше лице е изплатила над 3,5 млрд. лв. на вложителите в КТБ, а се оказва, че държавата поради тази причина е първа, която би трябвало да се овъзмездява от собствеността на КТБ, е обиколено", каза Борисов.

Той изрази надежда, че до края на следващата седмица ще има назначени синдици.

"Когато няма синдици в една банка всъщност, няма кой да управлява, няма кой да стопанисва всичко това", коментира министър-председателят.

Назначаването на синдици в банката стана възможно с приемането на изменения в Закона за банковата несъстоятелност. Те ще бъдат предложени от Фонда за гарантиране на влоговете от списък с имена на синдици на БНБ. След това съдът трябва да назначи предложените от фонда лица.

Временните синдици ще работят в банката, като ще заместят назначените от БНБ квестори, преди съдът да вземе окончателно решение по отношение на несъстоятелността на финансовата институция. Те ще имат право да оспорват цесии и прихващания, които са били разрешени от квесторите.

Водещи