Борисов: Събираме лев по лев за пенсиите, откъде пари за "Белене" 21.01 | 13:28

БСП продължавала да тиражира "невероятни лъжи" за цената на проекта

От Ралица Стоянова

"Събираме лев по лев 700 млн. лева, за да вдигнем пенсиите от април, откъде ще дойдат 22 млрд. лева за "Белене"? Това попита реторично премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Според него от БСП продължават да тиражират невероятни лъжи за цената на проекта за АЕЦ "Белене". По думите на Борисов германската компания RWE, която се оттегли от проекта, е написала в писмото си, че Националната електрическа компания не е казала как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност от 5 милиарда евро.

"За какви 3,5 милиарда говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа? RWE му пише писмо, че неговата част е 5 милиарда евро и още 5 на компанията – 10 милиарда евро. Какви наглеци, и сега правят референдум”, добави Борисов.

Премиерът беше категоричен, че българите трябва да знаят това, дума по дума, защото, ако някой се подлъже да каже "да” за този проект, трябва да каже - откъде ще дойдат 10 милиарда евро за проекта.

Той изтъкна, че всички данъкоплатци имат да плащат още 400 милиона лева за проекта "Белене”. Борисов отново повдигна въпросът защо Станишев не е подписал за централата, когато е бил премиер.

Водещи