Борисов: Тревожи ме вкарването на ОМО „Илинден“ и македонско малцинство в резолюция на ЕП 09.10 | 16:25

Историята не трябва да е скъсан мост, който С.Македония да не може да премине, каза той пред Буяр Османи

От iNews.bg

Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения от нас и да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да се направят необходимите компромиси, както много други направиха. Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че по никакъв начин Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата му с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

В рамките на разговора премиерът Борисов посочи, че е много разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и "македонско малцинство" в България в една политическа резолюция в Европейския парламент. "Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса", добави министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че още от днешната среща трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички. "Имате много работа, това е много сложен, много бърз и в същото време важен и необходим процес", категоричен беше българският премиер.

"Вашите граждани трябва да знаят, че в България имате и винаги сте имали най-голяма подкрепа и че просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не трябва да има", каза още министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата. По думите му перспективата и моментът са изключително важни и би било грях пред историята, ако сегашните политически ръководства в България и Република Северна Македония не успеят да намерят компромис. "Няма да ни разбере и светът", добави в заключение министър-председателят Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени