Борисов: Трябва ни ново околовръстно на София заради инвеститорите! Всичко отива на Запад 12.09 | 14:00

Премиерът изтъкна, че ще се работи по нов проект за околовръстен път, който да отговори на сериозния инвеститорки интерес към индустриалната зона, да обезпечи засиления трафик и да създаде повече удобство за живеещите в района граждани

От iNews.bg

Трябва да направим околовръстен път, който да свърже от двете страни Божурище, обикаляйки града, и да го свържем с магистралата за Сърбия, защото всичко отива на Запад, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства днес на официалното откриване на нов логистичен център на датска мебелна компания, който се намира в Икономическата зона София – Божурище.

Инвестициите в този регион са огромни, има стотици работници, добре платени, заяви Борисов в приветствието си.

Премиерът изтъкна, че ще се работи по нов проект за околовръстен път, който да отговори на сериозния инвеститорки интерес към индустриалната зона, да обезпечи засиления трафик и да създаде повече удобство за живеещите в района граждани. Ще направя всичко възможно да ускорим максимално всички процедури и ще гледаме да осигурим пари в новия бюджет, добави министър-председателят.

"Трябва да направим околовръстен път, който да свърже от двете страни Божурище, обикаляйки града, и да го свържем с магистралата за Сърбия, защото всичко отива на Запад и съответно към западната и източната тангента, "Марица", "Тракия", за Азия и морето", посочи Борисов.

Той бе категоричен, че днес у нас се прави икономика, заводи, хиляди ТИР-ове с продукция напускат България, затова и износът ни е най-голям за всички времена. "Само, че трябват пътища", изтъкна още веднъж министър-председателят Бойко Борисов.

"И други големи инвеститори искат да развиват бизнеса си у нас, но не могат да си го позволят, защото трафикът ги блокира. Затова ще се направи околовръстен път от бул. "Царица Йоана”, който да минава оттука и да свързва магистралата със Сърбия. Това струва над 50 млн. лв. Проектът го имаме вече. На министрите съм дал в най- кратки срокове да започнат процедурата, трябва да се отчуждават и земи”, каза Борисов и отправи критики към президента заради наложеното от него вето. Заради бавните отчуждителни процедури искахме да променим закона, който беше спрян от Радев. Ние не сме го правили, за да правим на инат на някого, точно обратното – на нас ни правеха, каза Борисов.

При откриването на най-високото логистично съоръжение в България премиерът бе заедно с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Строителството на логистичната база започна през лятото на 2017 г., когато датската компания обяви, че ще изгради в България четвъртия си в света център, от който ще снабдява магазините си в Бългapия и Pyмъния, ĸaĸтo и Зaпaднитe Бaлĸaни.

Датската компания инвестира над 100 милиoнa eвpо в бaзaтa cи в Бългaрия и щe бъдaт осигурeни 300 paбoтни меcтa. Базата включва две високи сгради с общ капацитет за 121 632 палета. Високите тела достигат 16 етажа (42,5 м), което ги прави най-високите складови помещения в България. Парцелът в индустриалната зона е върху площ от 300 дка, а застроената площ е малко над 90 хил. кв. м. Освен високите тела, базата включва и транспортен коридор, приемна зона, зона за интернет търговия, административни сгради.

Водещи

Най-четени