Борисов: Щом даваме пари, всички са доволни 31.10 | 11:04

С 2% е паднал броят на преждевременно напусналите училище от 2009 г. насам

От Ивелина Георгиева

"Давай да връчваме договорите. Щом даваме пари, хората са доволни", с тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към министъра на образованието Сергей Игнатов, преди да връчи договори за интеграция на етническите малцинства и за отпадналите в образователната система.

С договорите ще бъде разширен достъпът до училище, заяви Сергей Игнатов. Той поясни, че от 2009 година насам с 2% е спаднал броят на преждевременно напусналите образователната система. През 2009 г. техният процент е бил 14,7% , а сега е 12,8%, уточни образователният министър.

Средният процент на напускащите по-рано училище в Европа е 13,5%, което означава, че ние сме под това ниво, похвали се Игнатов.

Договорите са за близо 11 млн. лева, осигурени по ОП "Развитие на човешките ресурси".

Всеки от одобрените проекти ще получи финансиране в размер от 50 000 до 390 000 лева за подобряване условията за равен достъп до образование и за разработване и внедряване на механизми за работа с отпадналите ученици.

Игнатов използва повода да напомни, че утре честваме 1 ноември и 250 години от "История Славянобългарска". По този случаи във всички училища ще бъде прочетено слово за Паисий Хилендарски. 

Водещи

Най-четени