Борисов би "оцелял" и без ГЕРБ, Станишев без БСП - не 30.01 | 14:31

63% от хората ще гласуват на изборите, сочи проучване

От Ралица Стоянова

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ щяха да гласуват 24,8% от избирателите, а за БСП - 19,3%. Това сочи проучване на Института за модерна политика (ИМП).

За ДПС биха гласували 5,5% от гражданите, за партия "България на гражданите" – 4,8%, за партия "Атака" - 2,7%, а за коалиция РЗС с Марешки - 2,7%.

СДС биха получили 1,7% от гласовете на всички избиратели, за ДСБ биха гласували 1,5% от пълнолетните граждани, а бюлетини за НДСВ биха пуснали 1% от хората у нас.

На хората, които посочват, че ще гласуват за ГЕРБ, е зададен въпросът "Ако Бойко Борисов напусне ГЕРБ и създаден друга партия, Вие ще гласувате за новата партия, която е създадена от Бойко Борисов, или за ГЕРБ?”. Близо две трети посочват, че ще дадат гласа си за нова партия, но оглавявана от Борисов, а 35,1%, че ще си гласуват за ГЕРБ.

Ако Сергей Станишев напусне БСП и създаде нов партия обаче, 15,4% ще дадат гласа си за нова партия, оглавявана от Станишев, а 84,6% ще си гласуват за БСП.

63% от хората заявяват, че  със сигурност или по-скоро ще отидат до урните на предстоящите избори.

Още е рано да се установи какъв ще е ефектът върху електоралните нагласи след събитието на Конференцията на ДПС с нападението над лидера на партията Ахмед Доган, посочват от ИМП.

За момента шест формации биха преодолели 4-процентната бариера за влизане в парламента.

В челната тройка по одобрение към политическите фигури през декември се нареждат президентът Росен Плевнелиев с одобрение от 47,6% от респондентите. На втора позиция е Бойко Борисов с 38,8 на сто. Трета позиция заема Сергей Станишев с 23,7% одобрение от страна на запитаните.

Отбелязва се спад в одобрението към президента Плевнелиев, който в изследването през декември месец събираше 51,7% позитивни гласове.

Политиците, които имат най-висок процент на неодобрение през януари 2013 г. според резултатите на ИМП, са: Ахмед Доган – 74,1% негативен вот от страна на респондентите), Иван Костов – 66,8%,  Волен Сидеров с  62,2% неодобрение.

Меглена Кунева има най-висок процент на неутрално отношение към нея – 34,5%.

Формацията с най-високо одобрение през януари 2013 г. е ГЕРБ с 43,5 на сто. Висок е обаче и процентът на неодобрение към ГЕРБ, който е над 30 на сто, отчита изследването. 

Втора се нарежда БСП  с 27,7% одобрение и 47,7% неодобрение.

Партия "България на гражданите" получава 17% одобрение, но зад този дял на позитивни гласове стои условието, че партията не участва в реалното политическо управление и одобрението се акумулира по други причини.

Политическа партия ДСБ с лидер Иван Костов събира 7,8% одобрение. ДСБ е втората политическа партия с най-висок процент на неодобрение от страна на респондените – 64,4%. Първата е ДПС с 77% неодобрение и 5,1% одобрение.

Политическа партия РЗС получава 6,8% одобрение, а полтическа партия АТАКА  е с 10,8% позитивен вот.

Водещи

Най-четени