Борисов бил готов преди година да предложи Орешарски за финансов министър 18.07 | 11:13

Мандатоносителят не си подкрепя правителството, смята лидерът на ГЕРБ

От iNews.bg

"Мандатоносителят не си подкрепя правителството, а една година го слушахме, че Орешарски и компания са най-големите експерти". Това заяви в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Нима само преди няколко дни премиерът Орешарски не излезе и не каза, че не трябва актуализация на парите в Здравната каса. Изведнъж днес ми казвате, че здравето е най-важното. Да, най-важно е, когато от месеци говорим, че трябва да се актуализира бюджета, те си гледаха Закон за Сметна палата и МВР. Откъде накъде?", попита Борисов.

Той коментира, че истински се надява на 23 юли да е краят на това правителство и "тази агония в държавата да престане".

Попитан дали ще участва в консултации в понеделник, Борисов обясни, че на всички консултации досега е участвал, а от БСП винаги идват различни хора.

"На едните бяха Станишев, след това дойдоха Мерджанов и Гечев. Не знам с кого там трябва да се говори. Всичките са кандидати за постове и не знам кой ще участва на такива консултации", коментира лидерът на ГЕРБ.

Той отново повтори, че на последните консултации при държавният глава, Мерджанов непрекъснато е повтарял, че не е оторизиран да взима решения и е звънял по телефона.

"Накрая казаха, че не са съгласни. За какво не са били съгласни, така и не разбрах", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Една година на "Атака" й се даваха всички постове, които желаеше. Неслучайно техни представители оглавиха всички комисии срещу мен. Няма да ги забравя тези неща – за Авиоотряд 28, за Бисер Миланов. Да си ги намерят по същия начин, както една година си ги държаха да подкрепят това правителство и, ако искат нещо да направят, да го направят", допълни Борисов.

"Те искат в последните дни да решат всички проблеми, които правителството създаде през годините. Безотговорно е това поведение от тяхна страна", заяви Борисов.

Той попита не са ли били именно те тези, които са излезли и са казали, че на 21 юли ще отворят КТБ. "Тогава изтича срокът на квесторите. Как ще искат да направим нещо, което самата БНБ и квесторите не са казали", коментира лидерът на ГЕРБ.

Дали на 23 юли ГЕРБ ще бъде в НС Борисов потвърди, подчертавайки, че ще бъде там с най-голяма радост. Той обясни, че дали ще стоят в стаята, или в зала за ГЕРБ е все едно, но въпросът е принципен.

На въпрос, че Лютви Местан е казал, че е готов на актуализация на бюджета, включително да бъде отразен реалният дефицит, Бойко Борисов отговори:

"За съжаление, те се държат в момента най-отговорно, защото това е най-правилното да се направи и ние това искаме – да седнем на масата, да се видят дефицитите и в строителството. И строителите спряха, и здравните работници спряха, еврофондовете спряха, енергетиката – 3 млрд. Ако всичко това се извади и се сложи на масата, ще видите, че имаме един чудовищен дефицит", заяви бойко Борисов.

Бойко Борисов бил готов да покани Пламен Орешарски в евентуален бъдещ кабинет като министър на финансите, ако той си беше подал оставката преди година заради партиен натиск. Така лидерът
на ГЕРБ оцени подкрепата на премиера за кандидатурата на Кристалина Георгиева за комисар по външната политика на ЕС и отговори на въпроса дали по този начин той си е позволил да наруши партийните повели.

"Ако Пламен Орешарски се беше държал така преди една година и си беше дал оставката, ако го притискат по начина, по който в момента е видно, че БСП, ДПС и "Атака" са го притискали, сега
можеше да е и кандидат за служебното правителство за пост, а и за наше правителство", бяха думите на експремиера.

"Преди година във финансовите среди Орешарски беше сочен, и аз самият го харесвах, като финансов експерт", каза Борисов.

Той отбеляза обаче, че в същото време Орешарски се е поддал на натиск от БСП, ДПС и "Атака" и не е показал нито едно от своите качества като ръководител на Министерския съвет.

"Държа се като псевдопремиер и псевдоексперт, защото ако беше се държал експертно, щеше да си даде оставката и да си остане с името на добър експерт, сега си загуби името", заключи лидерът на ГЕРБ.

Водещи