Борисов възмутен, че инвеститори свързват България с атентата срещу папата 05.11 | 20:11

Ливан пък отрича да има общо с атентата в Бургас

От Ивелина Георгиева

Ливан категорично осъжда атентата на летището в Бургас от 18 юли и всички чакаме резултатите от разследването. Това каза председателят на Министерския съвет на Ливанската република Н.Пр. Наджиб Микати след среща на "четири очи" с премиера Бойко Борисов.

Микати не се нае да коментира конкретно дали "Хизбулlа" стои зад атентата в Сарафово, докато няма доказателства за това. Ливан категорично осъжда подобни актове и убийството на цивилни граждани, допълни ливанският министър-председател.

Българските власти правят всичко необходимо за разследването, за да се намесваме ние със заключения, подчерта Микати.

Българското правителство не посочва никой с пръст, преди да има ясни доказателства за това, заяви премиерът Бойко Борисов.

По-важно за нас е Ливан да остане стабилен и конфликтът в Сирия да не се прехвърля към Ливан, защото това ще дестабилизира целия регион, допълни той.

Борисов бе категоричен, че кръвопролитията в Сирия трябва да спрат.

Наджиб Микати обяви, че Ливан е твърдо решен да не заема страна относно конфликта в Сирия и няма намерение по никакъв начин да се намесва в сирийските вътрешни работи.

Микати заяви, че се надява Международната общност да прояви разбиране към позицията на Ливан.

Премиерът Борисов се възмути, че по време на изявленията им медиите засегнаха въпроса за атентата в Бейрут от 19 октомври, където се твърди, че български експлозиви са намерени на мястото на експлозията.

"Що се касае от желанието на някой да вкара България с експлозиви или каквото и да било в подобни актове – никак не е добре", коментира той.

Борисов се позова на изследване, направено от Софийския университет, според което, когато се зададе въпрос на инвеститори, свързани с България, първото нещо, за което те се сещат, като чуят името на страната, ни е атентатът срещу папата.

По думите му всички са доказали, че България няма нищо общо с този атентат, дори самият папа е потвърдил това по време на посещението си у нас.

"Когато подобни въпроси се задават от няколко места остава усещането, че едва ли не България е готова да докара експлозиви", заключи Борисов.

"Какво е това желание да вкарате България в подобна ситуация", продължи да се възмущава той и добави, че "затова на казана на българите в Брюксел няма пазач, те сами се топят всичките".

Двамата премиери подчертаха, че атентатите не са били тема на разговор по време на тяхната среща, защото се е наблегнало на развитието на политическите и икономическите отношения между двете страни.

Между България и Ливан има много добър обмен и пазарите на изток, са изключително важни за българската икономика, каза министър-председателят на България.

В следващите години изключително важни за двете държави ще бъдат инвестициите в земеделието, животновъдството, полуфабрикатите, изграждането на смесени предприятия в леката промишленост, обясни Борисов.

По думите му възможностите да се изнасят минералните води, които са в региона ще бъдат изключително важни за страната ни.

Според него, заради глобалното затопляне храната и водата ще стават все по-жизнено важни през следващите години и този въпрос е бил обсъден сериозно на срещата между двамата премиери.

Българска фирма ще изгражда водноелектрическа централа в Ливан, похвали се Борисов и допълни, че това ще е изгодно и за страната ни, защото водата става все по-ценна суровина.

Ливанският премиер пък поясни, че двамата са се договорили да се провеждат икономически форуми между двете страни.

Водещи

Най-четени