Борисов и 11 министри на заседание в Гърция 17.12 | 11:37

Това е второ съвместно заседание на България и Гърция в Атина

От Кремена Бедерева

Започна посещението на българската правителствена делегация в Атина, съобщава БНР. Правителствата на България и на Гърция ще проведат второто си съвместно заседание в гръцката столица.

Премиерът Бойко Борисов води със себе си 11 министри, но преди пленарните разговори той ще проведе срещи с президента на Гърция Каролос Папуляс и с министър-председателя Андонис Самарас.

На първото подобно заседание преди две години бяха подписани 13 документа за сътрудничество в различни области. Очаква се на днешната среща да бъдат обсъдени ключови инфраструктурни проекти.

След двустранните пленарни разговори на двете правителства ще се подпишат и двустранни документи, които да продължат активното сътрудничество - меморандум за разбирателство между външните министерства, междуправителствена програма в областта на образованието, науката и културата до 2014 година, меморандум в областта на туризма и такъв за земеделието и храните, качеството и безопасността на хранителните продукти. Накрая ще се приеме и съвместна декларация на двете правителства.

Въпреки кризата в южната ни съседка, през миналата година почти 1 млн. гърци са посетили България, а повече от 1 млн. сънародници са били в Гърция, показват справките. Затова и сътрудничеството в туризма ще е акцент в разговорите.

Като първостепенна задача се определя ускореното изграждане на граничните пунктове и пътни връзки към тях Рудозем - Ксанти, Кърджали – Комотини.

От българска страна са предадени още два проекта на спогодба за разкриване на гранични пунктове Аврен - Миртиски и Горна Арда- Паранести. Изграждането на междусистемната газова връзка между Стара Загора и Комотини с дължина 168 км е също приоритетен за България инфраструктурен проект, който ще спомогне за повишаването на енергийната независимост на България.

По предварителна оценка проектът е на стойност 149 млн. евро, включен е в Eвропейската енергийна програма за възстановяване и ще бъде предоставен грант от 45 млн. евро от ЕК за неговото реализиране.

Водещи

Най-четени