Борисов и Дянков натискали Танов за Мишо Бирата 04.02 | 17:42

Бившият шеф на митниците е имал и неприятности заради проверката срещу Михов

От Мая Александрова

Бившият шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов е имал неприятности заради проверката на предприятието на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Това разказа бившият заместник-директор на агенцията Антоний Странджев на заседанието на парламентарната анкетна комисия, която проверява случая с оповестения разговор между бившия премиер Бойко Борисов и Танов.

Странджев даде като пример, че Танов е бил извикан на среща с министъра на финансите, а в кабинета е заварил Мишо - Бирата, без да е предупреден, че той ще бъде там. Така Танов е бил
поставен в неудобна ситуация.

Предприятието на Михов е било проверявано два пъти - веднъж през есента на 2009 г., и веднъж на 13 март 2010 г. Втората проверка е приключила в малките часове на 14 март.

"Тогава се проведе и разговорът между мен и Ваньо Танов", обясни Странджев.

Той заяви, че не е отменял проверката, а заповедите му към колегите му на терен са били да си приключат работата. По думите му Ваньо Танов също не му е казвал да прекрати проверката. Той му е разказал разговора си с тогавашния премиер.

"За мен този разговор с премиера не беше изненада, защото още около месец преди това имаше натиск по този случай", посочи Странджев.

"Танов се оплакваше, че е викан да дава обяснения. Знам, че когато премиерът го е търсеше, не му вдигаше телефона, но - "минало-заминало, по-добре да ги забравим тези неща"", допълни бившият зам.-директор на митниците.

Той посочи, че решението за проверките на митническите органи на всички производители на бира в страната е взето през есента на 2009 г., защото се е оказало,че този вид производство е било встрани от вниманието на приходните агенции. Пивоварните обаче имат ресурс да изваряват и нисокоалкохолни напитки.

Водещи

Най-четени