Борисов иска 500 млн. евро повече за пътища и администрация 13.11 | 17:40

Настояваме да не ни намаляват европарите за следващия програмен период

От Ралица Стоянова

България ще се бори средствата от Кохезионния фонд да не бъдат намалявани, за да може държавата да се възползва от възможността да получи още около 500 млн. евро за периода 2014-2020 г. за финансиране на проекти, свързани с инфраструктурата и административния капацитет.

Това каза премиерът Бойко Борисов преди началото на срещата на високо равнище "Приятели на Кохезията", която се провежда днес в Брюксел, информират от правителствената пресслужба.

"Кохезионната политика осигурява на страните от ЕС това, което Европейската комисия е поставила като свой основен приоритет – нови работни места и устойчив икономически растеж. Финансовата помощ, която по-бедните държави получават чрез фонда, ги прави конкурентоспособни, а това значи по-силна Европа. България ще отстоява своята позиция да не бъдат намалявани средствата за кохезионна политика за следващия програмен период", каза Борисов.

Според него сме тръгнали от лоша стартова позиция, тъй като по време на предишното правителство са спрени много програми. "В момента благодарение на работата на министъра по управление на еврофондовете Томислав Дончев и на финансовата дисциплина на страната ни, не само че нямаме спрени програми, но имаме всички основания да смятаме, че парите по всички одобрени, но неразплатени проекти, ще бъдат възстановени до края на годината", заяви премиерът.

"България трябва да продължи да си провежда процедурите по начина, по който и досега – прозрачно, публично, да усвоява средствата по европейските правила. Оптимист съм, че ще си усвоим всички средства, които ни се полагат от сегашната финансова рамка", категоричен беше министър-председателят.

Водещи

Най-четени