Борисов иска децентрализацията да се извърши плавно, без стрес 25.05 | 16:40

Ефектът от местенето на ведомствата ще се усети след 4-5 г., смята премиерът

От Кремена Бедерева

Ефектът от децентрализацията на административни структури ще се усети след 4-5 години. Това твърди премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата на заседанието на Министерския съвет, което се проведе на 23 май в Бургас.

"Постепенно това като го правим, местните, които завършват, които учат, така в следващите четири-пет години, тогава ще започне да дава резултат, когато вече тези, които са сега на възраст, започнат да излизат в пенсия, младите хора започнат да навлизат там. Ефектът ще дойде след четири-пет години. Така че има неща, които търсим като краткотраен ефект, защото са важни. Има други, които с времето съм убеден, че ще станат", заявява Бойко Борисов пред министрите.

Според него идеята е добра, а изпълнението й ще покаже дали хората ще го приемат еднозначно. "Аз съм убеден, както примерно, ако отидеш в Козлодуй, сигурно половината от местното население работи в дейности, свързани с атомната централа, и затова не се изселва населението на Козлодуй, а си е там. Навремето, когато работеха много от заводите половината град беше в дадената фабрика. Сега, примерно, ако отидете в Гоце Делчев, там, където са концентрирани текстилни предприятия, половината хора от Петрич работят в тях", казва той.

Повод за думите му е обсъждането от кабинета на преместването на седалището на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) от София в Бургас, предложението за което е внесено съвместно от министрите на земеделието и храните и на финансите Мирослав Найденов и Симеон Дянков. "Това е искането и на рибарския бранш, 70% от който също е от региона на Южното Черноморие", пояснява Найденов. Той припомня, че първоначалната идея е била Агенцията да се премести във Варна, но нито общинската, нито областната администрация са успели да предоставят подходящо помещение. След разговори с областния управител на Бургас и кмета на град Бургас са получени две предложения за напълно готови и оборудвани сгради, предложение за осигуряване на общински апартаменти за мениджърския екип на Агенцията.

По думите на Найденов сред служителите на структурата няма съпротива за преместването, каквато има в някои от другите администрации. "Така че ние имаме готовност, тоест и администрацията го иска, и браншът, който очаква това преместване. Смятаме, че в рамките на около месец можем да предприемем необходимите действия за промяна на нормативната уредба, тъй като трябва да се промени Законът за рибарството и аквакултурите, където е посочено седалището да бъде в София", обяснява Найденов. Премиерът се намесва с репликата, че всъщност трябва да се направят промени в 3 или 4 закона, както е посъветвал министърът по управлението на еврофондовете Томислав Дончев.

Борисов подчертава, че към местенето на служителите трябва да има внимателен и индивидуален подход, за да не се окаже, че някой от тях не може да замине за Бургас, а в същото време е добър специалист.

"Тогава, особено за такива специалисти, трябва да им създадете условия или с колегите може да го вземе друго министерство да отиде на работа. Ако е специалист по рибата, ясно е, че не може да отиде във финансите. Но ако е по програмите, свързани с финансиране, или в счетоводство, или някъде на друго място, трябва да се опитате, ако има такива, към всеки един човек да се погледне индивидуално и да се опитате, ако има възможност, да му се осигури място да остане в министерство да работи в София, а там да се назначи друг човек или да се направят съкращения в области, едва ли всички сте привършили съкращенията, и да се създаде възможност на добрите специалисти, добрите работници или дългогодишните работници да не се стресират в тази ситуация", казва премиерът.

Той допълва: "Всеки експерт или всеки нормално мислещ човек подкрепя това решение да деконцентрираме струпването на администрация в София. Но и всеки един казва – да, но обмислете го добре, защото човешки съдби са, плавно, бавно и точно такова е и нашето решение. Затова ние казахме в рамките на четири-пет години ще тече този процес, докато за всеки един индивидуално не стане възможно преместване".

Мирослав Найденов обяснява, че така или иначе в София ще остане териториално поделение на Агенцията по рибарство и аквакултури, което ще отговаря за дейността на територията на Софийска област. Така че тези, които не могат да бъдат преместени, ще останат в столицата. Той лансира и идеята част от тях да бъдат пренасочени към Фонд "Земеделие”, тъй като в момента работят в Оперативна програма "Рибарство”. Според него те могат да бъдат полезни в програмата за развитие на селските райони.

Според анализ на Министерството на земеделието и храните към днешна дата ръководството на Агенцията има повече дни в Бургас като командировки, казва Найденов. На това премиерът отговаря с типичното си чувство за хумор: "Особено лятно време съм убеден, че ръководството на агенцията много често се командирова не само в Бургас, но и в Созопол най-вероятно, и в Приморско също така, сигурно и в Слънчев бряг – риби много по това време на годината. Така че, ясно".

Водещи

Най-четени