Борисов иска прокурорски проверки в Несебър за 9 години назад 04.01 | 14:03

Премиерът разпореди да се създадат комисии за обследване на сигнали за строежи в защитени територии по Черноморието преди 2009 година

От Филипа Тодева

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до изпълняващия длъжността главен прокурор Бойко Найденов, в което настоява да бъде разпоредена проверка на всички извършени разпоредителни сделки с държавни и общински земи в община Несебър, свързаните с тях разрешителни, издадени от отделни министерства и ведомства, както и на всички длъжностни лица, участвали във вземането на решенията и издаването на документацията.

Премиерът настоява проверката да обхване периода от 1 януари 2004г. до 31 декември 2012г.

Министър-председателят разпоредил днес на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на земеделието и храните, заедно с депутатите от ПП ГЕРБ, да предложат на Народното събрание необходимите промени в Закона за горите, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, за да не се допускат подобни сделки и строежи.

Премиерът Борисов апелира в проверката на цялата документация и в консултациите за промени на законодателството да се включат и представители на неправителствения сектор, информира правителствената информационна служба.

Стана ясно и че по негово разпореждане ще бъдат създадени регионални комисии за обследване на сигнали за строежи в защитени територии по Черноморието преди 2009 г. След днешното посещение на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Несебър е сформирана първата комисия в област Бургас.

Такива комисии ще има и в областите Варна и Добрич. Те се сформират поради подадени сигнали от граждани и общинската администрация на Несебър, които споделят, че цял квартал от града е бил построен върху подобни на 29-те декара спорни земи.

Бургаската комисия е под председателството на областния управител Константин Гребенаров, в нея влизат още ресорният заместник-областен управител, директорът на РИОСВ – Бургас, ДНСК – Бургас, представители на кадастъра.

Според министър Найденов по време на управлението на ГЕРБ няма стартирала процедура за изваждане на земи от горския фонд, а всички са стартирали преди това.

Водещи

Най-четени