Борисов казал на Давутоглу: Пред Местан и Доган избирам България 26.12 | 18:03

Премиерът отказал на молбата на Анкара да попречи на преврата в ДПС

От iNews.bg

На 23 декември след силен дипломатически натиск премиерът Бойко Борисов е приел разговор по телефона с турския министър-председател Ахмет Давутоглу". Давутоглу е настоял българският премиер да се намеси и недвусмислено да подкрепи Лютви Местан, който същия ден беше публично порицан от почетния председател на ДПС Ахмед Доган чрез разпространението на новогодищната му реч от пресцентъра на движението. Това съобщи БНТ като се позова на свои източници в Министерски съвет.

Борисов обаче е заявил на Давутоглу по телефона, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията между България и Турция, нито пък българите да страдат от отношенията между Турция и Русия.

Българският премиер дал ясен знак на Давутоглу, че пред Местан и Доган избира България.

Нашият премиер припомнил на турския си колега как Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, започвайки преговорите с Москва за "Турски поток".

Той му напомнил и как руският президент Владимир Путин му е размахал заканително пръст от Анкара. Борисов не бил забравил и антибългарската позиция на Турция по отношение на АЕЦ "Белене".

Разговорът между двамата премиери е станал в деня, когато бе съобщено, че Местан се е скрил в сградднес лично от бившия лидер на ДПС, отстранен малко по-късно с вътрешнопартиен преврат, организиран от почетния председател Ахмед Доган.

 

На пресконференция в Момчилград Местан каза, че е отишъл в турското посолство, тъй като "е разполагал само с няколко часа, за да организира сиурността си". Той обаче така и не уточни от какво е бил заплашен.


Най-четени