Борисов към медиите: Не пишете за терористите - променят плановете си! 31.03 | 15:17

България ще играе важна роля в новия антитерористичен център на ЕС, обяви шефът на Европол

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов призова медиите "да не шумят толкова" по темите за плановете на терористите, защото ги принуждават да променят плановете си и така пречат на работата на службите. "Не за друго, а онези хора оттатък гледат телевизия и когато им се дадат достатъчно основания от някой такъв като мен или друг колега, те променят плановете си", обясни Борисов след срещата си с директора на "Европол" Роб Уейнрайт, който е на посещение у нас.

Борисов отказа да коментира написаното от сръбската преса, че България и останалите Балкански държави са част от пътя, по който минават терористите. Той обаче увери, че службите на Балканските държави си вършат работата и имат отлична комуникация.

"Службите ни за сигурност имат специфичен начин за комуникация - не само чрез Европол, Интеропол, но и помежду си. Обмяната на информацията на контраразузнавателните служби никога не касае трета страна. Информацията се споделя само "2 по 2". Отделно имаме друг информационен обмен и в рамките на минути се обменя информация, която касае контратерористичната дейност. Многократно ние сме подавали сигнали и на нас ни се подават, дори някои път са, както преди няколко дни - любовни истории или смехотворни сигнали, но задължително се проверяват и се връща и се подава информация", обясни той.

Борисов бе видимо доволен от срещата си с шефа на Европол, който поискал експертна помощ от България срещу тероризма и трафика на хора. Министър-председателят съобщи, че двама български офицери ще заемат ръководни позиции в двата центъра на Европол по тероризъм и трафик на хора. Двете места са в нови комисии, което е признание за България, именно заради това, че никой друг не е задържал над 200 каналджии, изтъкна той, цитиран от Фокус.

Помолен да коментира казаното от Уейнрайт пред немско издание, че между 3 и 5 хиляди европейски граждани се очаква да се върнат в Европа, обучени като джихадисти, Борисов само каза, че "съвсем не е случаен" този политически формат на посещението на шефа на Европол у нас.

"От сутринта (Уейнрайт) е в МВР, сега е в ДАНС, после при главния прокурор. От снощи текат разговори с оперативните служби и на тези срещи се обменя оперативна информация, правят се планове и се чертаят стратегии. Те не се обявяват публично поради факта, че в момента, в който започна аз да ги обявявам, всички четат и слушат медиите", обясни Борисов. И обобщи: "Факт е, че полагаме огромни усилия да си предпазим страната. Това се забелязва и се вижда от всички и затова сме желан партньор".

Премиерът увери още, че всеки ден ситуацията с бежанците по българо-гръцката границата се наблюдава, вътрешните министри на Гърция и България се чуват ежедневно и службите си обменят информация. "Но за да сме по-сигурни, ние сме си маршрутирали хора в тези райони и получаваме ежеминутна информация, ако има раздвижване по тези центрове. Към момента нямам информация. Преди няколко дни имаше към 500 човека, но гръцките служби ги спряха", обясни премиерът.

Според него фактът, че директорът на Европол и знакови хора в борбата с престъпността в Европа, са тук за два дни, показвало, че не само правителството, но и службите "са заработили на необходимото ниво".

 

Борисов припомни също, че след атентата в Париж, у нас е бил задържан един от организаторите и призова медиите да не шумят толкова по тези теми. "Не за друго, а онези хора оттатък гледат телевизия и когато им се дадат достатъчно основания от някой такъв като мен или друг колега, променят плановете си", поясни той.

За срещата си с шефа на Европол Борисов бе лаконичен: "При разговора с директора на Европол Роб Уейнрай споделихме "това, което правим като операции; това, което правим като промени в законите и това, което правим като реформи в правосъдната система". Разговаряхме и най-вече за борбата с тероризма, с трафика на хора и каналджиите. Обсъдихме и теми за трафика на границата и обмена на информация".

По покана на Европол България ще играе важна роля в новия антитерористичен център на ЕС, съобщи след срещата и Уейнрайт€ Той заяви, че е впечатлен от напредъка, постигнат от България и особено в последната година - в установяването на бюрото за борба срещу контрабандата.

 

"Резултатите вече се появяват. Радвам се, че Европол е допринесъл за борбата на България срещу организираната престъпност, трафика на хора и контрабандата на цигари, както и в други области. Също така съм тук, за да помоля за вашата подкрепа, за да помогнем България да продължи усилията си в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, да продължи постигнатия напредък и да постигне напредък в рамките на механизма за проверка и сътрудничество", подчерта Уейнрайт.

По думите му има две области, които са особено важни за България в ЕС : борбата срещу тероризма и борбата срещу каналджийството.

"Случилото се в Париж и Брюксел доведе до създаването на здрави структури за борба срещу терористичната мрежа и общността на терористите. Новият център, който Европол създаде срещу борба с тероризма, координира ефективните действия на ниво ЕС в тези мрежи. Днес се съгласихме с министър-председателя, че България ще играе важна роля в този център и по-късно днес ще обсъдя условията, при които може да направим това", каза още шефът на Европол.

Водещи

Най-четени