Борисов обещава облекчения, ако покажем 10-15 дни строга дисциплина 09.04 | 16:30

Пикът се очаква около Великден, ако всичко мине добре, може да има глътка въздух за хората, каза премиерът

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че пикът на разпространяването на коронавируса у нас се очаква до 10-15 дни. И заяви, че сега е времето да се покаже самодисциплина.

"Ако всичко мине наред по Великденските празници и покажем тази самодисциплина, да можем да отворим по организиран ред парковете и планините около големите градове, за да може хората поемат въздух", каза премиерът на извънреден брифинг, цитиран от БНР.

По повод очакванията да започне тестването на 1000 жители на Банско, Бойко Борисов посочи:

"И съм възложил на Мутафчийски утре да ви изчете отговорите на Европейската комисия по въпросите за тестовете и поръчката ни от един милион теста. Физически няма тестове в света, физически".

По-рано - на брифинг на Националния оперативен щаб, държавният здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев коментира темата за масовото тестване на населението за Covid-19, като отбеляза, че резултатите от пробите на извадката от служители на полицията, показали, че 99% от тях нямат антитела към новия коронавирус, са интересни от гледна точка на голямото желание и "натиск за масово изследване, срещу което никога не сме били против, стига да имаме тези възможности да го направим".

"Само че в никакъв случай, след като на тази група в София (полицейските служители – бел. ред.) резултатите са такива, няма да бъде коренно различно", направи уговорка д-р Кунчев.

"Разбира се, интересно е да видим и резултатите от подобно изследване от малко над 1000 проби в Банско, защото те също ще дадат една картина пък на  население в този район", допълни Ангел Кунчев.

Водещи

Най-четени