Борисов оставил Плевнелиев "да се мотае на мостика" 03.03 | 17:28

Историкът Георги Марков не знае дали президентът ще си чуе словото довечера

От Кремена Бедерева

"Довечера президентът не зная дали ще си чуе словото, както беше пред паметника на Васил Левски. Има натрупано напрежение и трябва да се промени системата – както настояват и за мажоритарна система, и за 160 депутати”.

Това заяви във "Всяка неделя” акад. Георги Марков дългогодишен директор на Института по история на БАН.

Според Марков президентът трябва да отпуши недоволството и да се намали броя на депутатите. "Както в Царство България трябва да има Държавен съд за министрите. Те трябва да бъдат отговорни. 23 години един министър няма в затвора. Народът иска глави, но ако не глави, то поне някой да влезе в затвора, който краде и е корумпиран”, категоричен е Марков.

"Ние българите като народопсихология, усещаме кое е по-възвишено. Наистина цената на тока и на хляба са важни. Всеки ден трябва да усещаме, че живеем в нашата си държава, а не под властта на падишаха или на който и да е император”, допълни още акад. Георги Марков.

По повод оставката на премиера Бойко Борисов, акад. Марков заяви, че се е изненадал от реакцията му, защото е мислил, че Борисов е разбирал психологията на народа, който управлява.

"Той не усети, че това напрежение ще избие. Смяташе, че то ще се размие на някъде и ще изкара мандата. Той напусна кораба и сега остави Плевнелиев да се мотае на мостика”, поясни още Георги Марков.

Водещи

Най-четени