Борисов от Димитровград: Перфектната буря ще дойде догодина 13.08 | 16:00

Промяната уби България, заяви бившият премиер

От iNews

Перфектната буря ще дойде догодина и тя ще ни занули докрай. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Димитровград. И това на изборите хората трябва да го знаят. Последни издихания има държавата, за да може нещо да се спре, заяви той.

"Промяната уби България. Аз не знам, няма специалист, който може да каже как работи такъв модел, в който трябва да дотираш нафтата, бензина, газа, тока, водата, земеделието. Няма такъв модел на управление", посочи Борисов.

Борисов бе на посещение в торовия завод "Неохим". Предприятието спря работа заради високите цени на природния газ. Освободихме 61 души от 641 човека персонал, каза изпълнителният директор на дружеството Стефан Димитров.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) дава 60 процента увеличение на цената на газа. В същото време - 800 милиона лева нов кредит, за да се дотира газът. Кой ще връща този кредит, попита Борисов. При положение че цената на КЕВР вчера е 298 лева за мегаватчас, в същото време измамниците играят търг за 321 лева за мегаватчас, изтъкна лидерът на ГЕРБ. Вчерашният търг е спечелен от фирма "Митилинеос", гръцкият представител на "Газпром", обясни депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев. Даваш 800 милиона лева да купиш нещо, което е с 30 лева по-скъпо от тавана, обобщи Борисов.

Покажете ми за година и половина какво построихте - един метър магистрала, един метър ж. п. линия, обърна се Борисов към бившите управляващи. Визирайки ги, той отбеляза, че са били изпратени да съсипят българската енергетика. Борисов добави още, че виновникът е навън и той иска да направи от държавата територия. Делян Добрев разказа, че е разговарял и с други индустриалци, които при тази цена на газа до месец - два ще започнат за затварят предприемачествата си. Това са металургията, химическата промишленост, фармацевтиката, леярните, пекарните, енергоемките предприятия, посочи Борисов. Той изчисли още, че при сегашната цена на газа на "Топлофикация" - София ще са необходими по 300 милиона лева дотации за отоплителния сезон.

"Ако ни изберат, ще създам такъв екип, който да намери решение. Ще сложа още един ядрен реактор и ще направя тока 80 - 90 лева за бита и 150 - 200 лева за бизнеса", посочи лидерът на ГЕРБ. Той добави, че партията прави програма "Зелен прагматизъм". За интерконектора с Гърция Борисов подчерта, че е щял да бъде готов до 31 декември миналата година, ако е управлявало правителство на ГЕРБ. Газовият договор пък е трябвало да се изпълнява до края на тази година преди да се подпише дългосрочен договор за втечнен газ.

Източник: БТА

Водещи

Най-четени