Борисов откри в Тел Авив паметник, посветен на спасяването на българските евреи 06.09 | 09:14

Днес бе възстановена една историческа справедливост, заяви българският премиер

От Ани Романова

Премиерите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху откриха в сряда в Тел Авив паметник, посветен на спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война, съобщи правителствената пресслужба.

"Този паметник има своя брат-близнак в София. Днес беше възстановена една историческа справедливост. Това не е резултат на ексцентрична идея. В поставянето на два идентични паметника в столиците на  България и Държавата Израел има дълбок смисъл. Той е в това, че двете ни страни, двата ни народа, заедно признават историческия факт на спасяването на всички 48 000 български евреи и почитат паметта на техните спасители", каза Борисов при откриването на монумента.

В своето изказване израелският министър-председател Бенямин Нетаняху изтъкна, че евреите никога не забравят истинските си приятели. Той посочи, че в онези мрачни времена единствено българският и датският народ са се застъпили за тях. Затова той бе категоричен, че евреите никога няма да забравят смелата постъпка на българите, които са лягали на релсите и по този начин са попречили на влаковете да потеглят към лагерите.

Паметникът, посветен на спасяването на българските евреи през 1943 година, е дело на архитект Момчил Цветков. Той е идентичен с монумента, издигнат през 2016 г. до Народното събрание на България и символизира признанието на историческия факт на спасяването на всички 48 000 български евреи и отдава почит към паметта на техните спасители.

Снимка: Правителствена пресслужба

 

Водещи

Най-четени