Борисов отмени от Брюксел и поръчката за Зимния дворец за 35 млн. лв. 18.02 | 18:42

"И там излязоха неща, които не са престъпление, но могат и по-добре", заяви премиерът

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов нареди от Брюксел да бъде спряна обществената поръчка за основен ремонт на Зимния дворец в София. Това съобщи самият министър-председател пред журналисти в белгийската столица.

"Наредил съм утре на спортния министър (Красен Кралев - бел. ред.) да подготви документите да спрем Зимния дворец. Там от моята проверка излизат неща, които, да кажем, не са престъпление, но може да се направят по-добре", посочи Борисов.

Това е поредната обществена поръчка от понеделник насам, която е отменена по негово нареждане. Новината за първите анулирани търгове с излъчени фирми-изпълнители дойде в началото на седмицата – с обществените поръчки за строежа на нови участъци от магистрала "Хемус". Борисов обясни, че ще има нови търгове поради общественото съмнение, че класираните консорциуми са на Делян Пеевски и Валентин Златен.

Поръчката за реконструкцията на Зимния дворец бе рестартирана наскоро от дружество "Академика 2011" към спортното министерство. Следващата седмица изтича крайният срок за подаване на документи от участниците.

"Изпълних указанията на премиера и спираме процедурата, тъй като все още сме в ранен етап - на подаване на оферти", потвърди пред "Капитал" спортният министър Красен Кралев.

Прогнозната стойност на ремонта е 35 млн. лв. с ДДС, колкото отпусна целево правителството на Пламен Орешарски на "Академика 2011". Тогавашният спортен министър Мариана Георгиева пусна поръчката за 50 млн. лв., а за изпълнител беше избран консорциум с водеща компания "Главболгарстрой".

За прекратяването на старата поръчка се бориха служебният спортен министър Евгения Раданова и настоящият Красен Кралев. В крайна сметка съдът сложи край на процедурата, след като от "Академика 2011" заявиха, че нямат нужния финансов ресурс.

След половин година забавяне и ново формулиране на поръчката спортното министерство пусна нова процедура за 35 млн. лв., които вероятно отново ще бъдат редуцирани със следващата обществена поръчка.

Водещи

Най-четени