Борисов пак захапа Радев докато следи нивата на язовирите ВИДЕО 24.01 | 11:00

Не чух позиция и по изгонените руски дипломати – общо над 6. Когато говори за Гебрев, със службите на Великобритания ние много работим по тази тема, продължи Борисов коментара си при днешното посещение в МОСВ

От iNews.bg

Президентът Радев изчете какво ли не, но не и ясна позиция за задържането на Алексей Навални, съпругата му и опозиционни лидери. А нашата позиция, на евроатлантическата и демократическата общност е да бъде освободен.

Това коментира премиерът Бойко Борисов, който в неделя сутрин се запозна с работата в центъра в МОСВ за наблюдение в реално време на язовири, въздух, депа и заводи. За посещението на премиера отново разбираме от неговия Фейсбук профил, където се предаваше на живо.

В събота при посещението си в Сливница Бойко Борисов заяви, че тишината и мълчанието на президента по темата "Навални” е оглушителна. И го призова да заяви какво мисли по въпроса. От своя страна Румен Радев отговори: "Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В европарламента се прочу със заканата "да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа. Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова "освобождава” други народи. За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов”.

Не чух позиция и по изгонените руски дипломати – общо над 6. Когато говори за Гебрев, със службите на Великобритания ние много работим по тази тема, продължи Борисов коментара си при днешното посещение в МОСВ.

Да, вътрешна работа, безспорно. Но защо каним наблюдатели от други страни, когато провеждаме изборите – за да бъдем абсолютно сигурни, че са честни, прозрачни и ясни. Така, че с нищо не съм го засегнал (Румен Радев – бел. ред.), за да отговаря така остро. Това е държавният ни глава, най-висшата инстанция, освен да каже позицията си – да или не, няма да му се карат толкова, коментира премиерът.

Той припомни, че позицията на правителството е незабавно да бъдат освободени хората, които са задържани заради политическа дейност. И това не значи, че разваляме отношенията си с Руската федерация, заключи Борисов.

По време на посещението си в МОСВ, Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната.

"Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток", каза той.

Премиерът Борисов отбеляза, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево, както бе със случая с почистването на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ "Своге". Министър-председателят бе категоричен, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление. Борисов изтъкна, че санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол.

По време на посещението министър Емил Димитров запозна премиера с възможностите на системите за работа. В резултат на дейността на звеното съотношението на нерегламентираните превози спрямо общия брой на превозите за внос на отпадъци от февруари до декември 2020 г. намаля от 11,6 до 1%. Звеното осъществява и координация и наблюдение на комплексните и значими язовири с цел ефективно управление на водните ресурси и превенция на риска от наводнения. Отскоро центърът разшири своята дейност и по отношение на контрола върху замърсяването на въздуха. През последните няколко месеца центърът беше обновен и разширен с допълнителни зали, беше осигурено съвременно техническо оборудване, информационни системи и системи за видеонаблюдение, които предоставят възможност за непрекъснато наблюдение и контрол в реално време. 

Водещи